1. Metabolizmanın düzenlenmesi: Tiroid bezi iki ana hormon üretir:tiroksin (T4) ve triiyodotironin (T3). Bu hormonlar vücudun enerji kullanma hızı olan metabolizma hızını kontrol eder. T4 ve T3, karbonhidratların, yağların ve proteinlerin parçalanmasını uyararak metabolik hızı artırır.
2. Büyüme ve gelişme: Tiroid hormonları özellikle çocuklarda normal büyüme ve gelişme için gereklidir. Kemiklerin, kasların ve diğer dokuların büyümesini teşvik ederler. Tiroid hormonları beyin gelişimi ve olgunlaşmasında da rol oynar.
3. Üretim: Tiroid hormonları normal üreme fonksiyonu için gereklidir. Kadınlarda adet döngüsünün, erkeklerde ise sperm üretiminin düzenlenmesine yardımcı olurlar.
4. Diğer işlevler: Tiroid hormonları ayrıca aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi başka bedensel fonksiyonda da rol oynar:
* Kalp atış hızı
* Tansiyon
* Kolesterol seviyeleri
* Vücut sıcaklığı
* Ruh hali ve davranış
Tiroid hastalığı, tiroid bezi yeterli miktarda hormon üretmediğinde (hipotiroidizm) veya çok fazla hormon ürettiğinde (hipertiroidizm) ortaya çıkabilir. Tiroid hastalığının belirtileri yorgunluk, kilo alma veya verme, ruh halindeki değişiklikler ve konsantrasyon güçlüğünü içerebilir. Tiroid hastalığının tedavisi tipik olarak vücuttaki tiroid hormonlarının seviyelerini düzenleyen ilaçları içerir.