|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | tiroid Hastalığı
Sağlığı ve Hastalıkları

Tiroid bezleri beyni nasıl etkiler?

Tiroid bezi boynun ön kısmında yer alan küçük, kelebek şeklinde bir bezdir. Metabolizmayı ve büyümeyi düzenleyen hormonlar üretir. Tiroid bezi beyni doğrudan etkilemezken, metabolizma ve genel sağlık üzerindeki etkileri nedeniyle beyin fonksiyonu üzerinde dolaylı bir etkiye sahip olabilir.

Tiroid hormonları ve beyin gelişimi:

Fetal gelişim ve erken çocukluk döneminde tiroid hormonları beynin düzgün gelişimi için gereklidir. Sinir hücrelerinin oluşumunda, sinir bağlantılarının büyümesinde ve öğrenme, hafıza ve motor becerilerle ilgili beyin bölgelerinin olgunlaşmasında rol oynarlar. Bu kritik dönemde yetersiz tiroid hormonları ciddi ve çoğu zaman geri dönüşü olmayan nörogelişimsel sorunlara yol açabilir.

Yetişkinlerde tiroid hormonları ve beyin fonksiyonu:

Yetişkinlerde tiroid hormonları, etkileri gelişim sırasındaki kadar dramatik olmasa da beyin fonksiyonunda rol oynamaya devam ediyor. Tiroid hormonları, nöronlar arasında sinyal ileten kimyasallar olan nörotransmiter seviyelerinin düzenlenmesinde rol oynar. Dikkat, hafıza ve işlem hızı da dahil olmak üzere normal bilişsel işlevler için yeterli düzeyde tiroid hormonu gereklidir.

Hipotiroidizm ve beyin fonksiyonu:

Hipotiroidizm veya az aktif tiroid bezi, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli nörolojik ve bilişsel semptomlara yol açabilir:

* Yorgunluk ve uyuşukluk

* Odaklanma güçlüğü ve hafıza bozukluğu

* Düşünmede yavaşlama ve uyanıklığın azalması

* Ruh hali değişiklikleri ve depresyon

*Koordinasyon ve denge sorunları

Şiddetli hipotiroidizm vakalarında, miksödem koması olarak bilinen, beyin fonksiyonlarında derin bir yavaşlama ve bilinç azalmasını içeren bir durum ortaya çıkabilir.

Hipertiroidizm ve beyin fonksiyonu:

Hipertiroidizm veya aşırı aktif tiroid bezi de beyin fonksiyonlarını etkileyebilir. Belirtiler şunları içerebilir:

* Kaygı, sinirlilik ve sinirlilik

* Uyuma güçlüğü

* Kalp atışlarında artış ve titreme

*Kilo kaybı ve iştah artışı

* Görme sorunları ve kas zayıflığı

Şiddetli hipertiroidizm vakalarında, tiroid fırtınası olarak bilinen ve beyin de dahil olmak üzere vücut sistemlerinin yaşamı tehdit eden aşırı uyarılmasını içeren bir durum ortaya çıkabilir.

Genel olarak, tiroid bezi beyni doğrudan etkilemese de hormonları yaşam boyunca beyin gelişiminde ve işlevinde önemli bir rol oynar. Hipotiroidizm ve hipertiroidizm gibi tiroid bozukluklarının beyin fonksiyonu ve genel sağlık üzerinde önemli bir etkisi olabilir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır