1. Kas Tonusu Kaybı: Kişi kasları üzerindeki kontrolü kaybettiğinde, dil ve boyun kasları gibi hava yolunu destekleyen kaslar gevşer ve hava yolunu tıkayabilir.
2. Özlem: Bu durumda, kişi etkili bir şekilde yutkunma yeteneğini kaybedebilir, sıvıların, kusmanın veya salgıların akciğerlere aspire edilmesi ve hava yolunun daha da tıkanması riski artar.
3. Daha Az Solunum Çabası: Kas kontrolünün kaybı aynı zamanda nefes almaktan sorumlu kasları da etkileyerek sığ nefes almaya ve hatta solunumun durmasına neden olabilir. Bu, hava yolunu tehlikeye atar ve oksijen ve karbondioksit değişimini azaltır.
4. Travma: Omurilik yaralanması veya kafa yaralanması gibi travma nedeniyle kas kontrolü kaybının meydana geldiği durumlarda, hava yolunun kendi yapılarında doğrudan hasar meydana gelebilir ve bu da tıkanmaya neden olabilir.
Bu tür yaralılarda hava yolunun hızlı bir şekilde açılması, nefes almanın yeniden sağlanması ve potansiyel olarak yaşamı tehdit eden komplikasyonların önlenmesi açısından çok önemlidir. Hava yolu açıklığının korunması, yeterli havalandırmayı sağlar ve oksijenin akciğerlere ulaşmasını sağlayarak, daha fazla tıbbi yardım gelene kadar yaralının durumunun stabilize edilmesine yardımcı olur.