|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | solunum Bozuklukları
Sağlığı ve Hastalıkları

Solunum asidozu ne zaman ortaya çıkabilir?

Solunum asidozu, kanda anormal derecede yüksek seviyede karbondioksit (CO2) ve düşük kan pH'sının olduğu bir durumdur. Esas olarak solunum depresyonu veya bozukluğundan kaynaklanan CO2'nin vücuttan yetersiz uzaklaştırılması nedeniyle oluşur. Solunum asidozunun meydana gelebileceği başlıca koşullar veya senaryolar şunlardır:

1. Hipoventilasyon:

- Obstrüktif Akciğer Hastalıkları: Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), astım veya hava yolunun daralması gibi durumlar hava akışını engelleyerek hipoventilasyona ve CO2 tutulmasına neden olabilir.

- Kısıtlayıcı Akciğer Bozuklukları: Pulmoner fibroz, sarkoidoz veya solunum kas fonksiyonunu etkileyen nöromüsküler hastalıklar gibi bu durumlar akciğer genişlemesini kısıtlayarak hipoventilasyona neden olabilir.

- Obezite Hipoventilasyon Sendromu (OHS): Şiddetli obezitede göğüs duvarı ve hava yolu mekaniği etkilenebilir, bu da ventilasyonun azalmasına ve solunum asidozuna yol açabilir.

2. Merkezi Sinir Sistemi (CNS) Depresyonu:

- İlaç Aşırı Dozu: Opioid doz aşımı, sedatif-hipnotik ilaç doz aşımı ve alkol intoksikasyonu solunum dürtüsünü baskılayabilir, hipoventilasyon ve solunum asidozu ile sonuçlanabilir.

- Kafa Yaralanmaları: Şiddetli kafa yaralanmaları beyindeki solunum merkezlerini etkileyerek solunum depresyonuna ve asidoza neden olabilir.

- Vuruş: İnme, beynin solunum kontrolünden sorumlu bölgelerine zarar vererek hipoventilasyona ve solunum asidozuna yol açabilir.

3. Nöromüsküler Bozukluklar:

- Guillain-Barré Sendromu: Bu otoimmün durum periferik sinirleri etkiler ve solunum kaslarının zayıflamasına ve felce neden olarak solunum asidozuna neden olabilir.

- Myastenia Gravis: Yetersiz ventilasyona ve solunum asidozuna yol açabilen, solunum kasları da dahil olmak üzere kas zayıflığı ile karakterize nöromüsküler bir hastalık.

4. Ameliyat Sonrası Solunum Depresyonu:

- Kalan Anestezi: Ameliyatı takiben anestezinin etkileri devam edebilir, solunum depresyonuna ve CO2 eliminasyonunun bozulmasına neden olarak solunum asidozuna yol açabilir.

5. Şiddetli Uyku Apnesi:

- Obstrüktif Uyku Apnesi (OSA): Şiddetli vakalarda OSA, uyku sırasında tekrarlayan hava yolu tıkanıklığı ataklarına neden olabilir, bu da hipoventilasyon ve solunum asidozu ile sonuçlanabilir.

6. Göğüs Duvarı Deformiteleri:

- Kifoskolyoz: Kifoskolyoz olarak bilinen omurganın şiddetli eğriliği göğüs genişlemesini ve akciğer ventilasyonunu kısıtlayarak solunum asidozuna yol açabilir.

Ciddi komplikasyonları önlemek ve yeterli oksijenlenmeyi ve CO2 eliminasyonunu sağlamak için sağlık hizmeti sağlayıcılarının solunum asidozunun altında yatan nedeni derhal tespit etmesi ve ele alması çok önemlidir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır