1. Solunan Parçacıkların Yakalanması :Soluk borusu ve bronşlardaki mukoza tabakası yapışkan bir tuzak görevi görür. Nefes aldığımızda toz, polen, bakteri ve soluduğumuz diğer maddeler gibi çeşitli parçacıklar bu mukoza tabakasında sıkışıp kalır.
2. Kirpikler Süpürme :Trakea ve bronşlar siliyer hücrelerle kaplıdır. Kirpikler, sürekli hareket halinde olan ve koordineli bir şekilde atan küçük, saç benzeri yapılardır. Bu dayak, mukoza tabakasının sıkışan parçacıklarla birlikte boğaza doğru yukarı doğru hareket etmesine yardımcı olan dalga benzeri bir hareket yaratır.
3. Mukozanın dışarı atılması :Mukus ve sıkışan parçacıklar sonunda boğaza ulaşır ve burada öksürme veya yutma gibi refleks mekanizmaları, mukusun solunum yolundan atılmasına yardımcı olur. Bu balgam çıkarma süreci, zararlı maddelerin ve mikroorganizmaların solunum sisteminden temizlenmesine, enfeksiyonların önlenmesine ve solunum sağlığının korunmasına yardımcı olur.
Mukoza tabakası ile kirpiklerin süpürme hareketinin birleşimi, soluduğumuz havadaki yabancı parçacıkları ve tahriş edici maddeleri akciğerlerin hassas dokularına ulaşmadan önce filtreleyip ortadan kaldıran önemli bir savunma mekanizması sağlar.