Havalandırmanın temel amacı, karbondioksit (CO2), uçucu organik bileşikler (VOC'ler), toz, polen ve diğer havadaki kirleticiler dahil olmak üzere çeşitli hava kirleticilerini kontrol ederek iyi iç mekan hava kalitesini (IAQ) korumaktır. Yeterli havalandırma, bu kirletici maddelerin iç mekan ortamından seyreltilmesine ve uzaklaştırılmasına yardımcı olarak, bina sakinlerinin sağlık açısından olumsuz etki riskini azaltır.
Havalandırma özellikle mobilya, temizlik ürünleri, yemek pişirme dumanları ve insan solunumu gibi çeşitli kaynaklardan gelen kirletici maddelerin birikebileceği kapalı alanlarda önemlidir. Havalandırma, temiz hava sağlayarak konforlu ve sağlıklı bir yaşam veya çalışma ortamının korunmasına yardımcı olur.
İç mekan nem seviyelerini kontrol etmek için uygun havalandırma da gereklidir. Aşırı nem, küf ve küf oluşumunu teşvik edebilir, bu da solunum sorunlarına neden olabilir ve yapı malzemelerine zarar verebilir. Havalandırma sistemleri, nem yüklü havayı alıp yerine daha kuru hava koyarak nemin azaltılmasına yardımcı olabilir.
Özet olarak havalandırma, iyi bir iç mekan hava kalitesini korumak, kirleticileri uzaklaştırmak ve nem seviyelerini kontrol etmek için bir mahaldeki havanın yenilenmesi veya değiştirilmesi işlemidir. Kullanıcılar için sağlıklı, konforlu ve üretken bir iç ortam yaratılmasında çok önemli bir rol oynar.