Solunum ve kardiyovasküler sistemlerin birlikte nasıl çalıştığına ayrıntılı bir bakış:
1. Solunum sistemi vücuda oksijen getirir. Nefes aldığınızda hava, burnunuzdan veya ağzınızdan ciğerlerinize girer. Hava daha sonra nefes borunuzdan akciğerlerinize doğru ilerleyerek alveol adı verilen küçük hava keselerini doldurur. Alveollerde havadaki oksijen kılcal damarlardan (minik kan damarları) kan dolaşımına geçer.
2. Kardiyovasküler sistem oksijenli kanı tüm vücuda pompalar. Oksijen kan dolaşımına girdiğinde, kalp oksijenli kanı tüm vücuda pompalar. Atardamarlar oksijenli kanı kalpten uzaklaştırır, damarlar ise oksijensiz kanı kalbe geri taşır.
3. Solunum sistemi karbondioksiti vücuttan uzaklaştırır. Kan dolaşımı vücutta dolaşırken hücrelere oksijen dağıtır ve karbondioksiti alır. Karbondioksit hücresel solunumun atık ürünüdür ve hücrelerden kan dolaşımına salınır. Kan dolaşımı daha sonra karbondioksiti akciğerlere geri taşır ve burada burun veya ağız yoluyla dışarı verilir.
Solunum ve kardiyovasküler sistemler yaşam için gereklidir. Vücuda çalışması için ihtiyaç duyduğu oksijeni sağlamak için birlikte çalışırlar ve atık ürün karbondioksiti uzaklaştırırlar. Bu sistemler olmasaydı hayatta kalamazdık.
Solunum ve kardiyovasküler sistemlerin birlikte nasıl çalıştığına ilişkin bazı ek ayrıntılar aşağıda verilmiştir:
* Solunum hızı, beyin sapının bir parçası olan medulla oblongata tarafından kontrol edilir. Medulla oblongata, kandaki karbondioksit ve oksijen seviyelerini izler ve buna göre solunum hızını ayarlar.
* Kalp atış hızı da medulla oblongata tarafından kontrol edilir. Medulla oblongata vücudun oksijen ihtiyacını izler ve kalp atış hızını buna göre ayarlar.
* Solunum ve kardiyovasküler sistemler de hormonlarla bağlantılıdır. Örneğin adrenalin nefes alma hızını ve kalp atış hızını artırır. Bu nedenle egzersiz yaparken veya stres altındayken daha hızlı nefes alırız ve kalbimiz daha hızlı atar.
Solunum ve kardiyovasküler sistemler bizi hayatta tutmak için birlikte çalışan karmaşık ve muhteşem sistemlerdir. Sağlığımız ve refahımız için çok önemlidirler ve onlara iyi bakmalıyız.