İki ana solunum türü vardır:aerobik solunum ve anaerobik solunum.
* Aerobik solunum oksijen kullanan solunum sürecidir. En verimli solunum türüdür ve anaerobik solunumdan daha fazla enerji üretir. Aerobik solunum hücrelerin mitokondrilerinde gerçekleşir.
* Anaerobik solunum oksijen kullanmayan solunum işlemidir. Aerobik solunumdan daha az verimlidir ve daha az enerji üretir. Anaerobik solunum hücrelerin sitoplazmasında gerçekleşir.
Solunum sistemi, solunumdan sorumlu organların sistemidir. Solunum sistemi akciğerleri, trakeayı ve diyaframı içerir.
Akciğerler göğüs boşluğunda yer alan iki büyük, süngerimsi organdır. Akciğerler alveol adı verilen milyonlarca küçük hava keseciğinden oluşur. Alveoller oksijen ve karbondioksit değişiminin gerçekleştiği yerdir.
Trakea, akciğerleri boğaza bağlayan uzun ve ince bir tüptür. Trakea, onu açık tutan kıkırdak halkalardan oluşur.
Diyafram göğüs boşluğunu karın boşluğundan ayıran kubbe şeklinde büyük bir kastır. Diyafram akciğerlere hava girip çıkmak için kasılır ve gevşer.
Solunum sistemi vücuda oksijen sağlamak ve karbondioksiti uzaklaştırmak için dolaşım sistemiyle birlikte çalışır. Dolaşım sistemi oksijeni akciğerlerden vücudun geri kalanına taşır ve karbondioksiti vücudun geri kalanından akciğerlere taşır.
Solunum sistemi tüm canlı organizmalar için hayati bir fonksiyondur. Vücuda çalışması için ihtiyaç duyduğu oksijeni sağlar ve atık ürün karbondioksiti uzaklaştırır.