|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | sindirim Sağlık
Sağlığı ve Hastalıkları

Kalın ve ince bağırsakların görevi nedir?

Kalın ve ince bağırsaklar sindirim sisteminin iki önemli parçasıdır; her biri sindirim, emilim ve atık ürünlerin vücuttan atılması sürecinde farklı işlevlere sahiptir.

İnce Bağırsak:

İnce bağırsak, yediğimiz yiyeceklerdeki besinlerin sindirimi ve emilimi için birincil yerdir. Üç bölüme ayrılmıştır:duodenum, jejunum ve ileum.

1. Onikiparmak bağırsağı :İnce bağırsağın ilk kısmı olan duodenum, mideden kısmen sindirilmiş besinleri alır ve bunları çeşitli enzimler ve salgılarla karıştırır. Pankreas sırasıyla karbonhidratları, yağları ve proteinleri parçalayan amilaz, lipaz ve proteaz gibi enzimleri salgılar. Karaciğer, diyetteki yağların sindirimine ve emilmesine yardımcı olan safrayı üretir.

2. Jejunum ve Ileum :İnce bağırsağın geri kalan kısımları olan jejunum ve ileum, villus adı verilen çok sayıda parmak benzeri çıkıntıya ve hatta daha küçük mikrovilluslara sahiptir ve bu da besin emilimi için yüzey alanını arttırır. Difüzyon ve aktif taşıma süreci yoluyla amino asitler, şekerler, yağ asitleri, vitaminler ve mineraller de dahil olmak üzere besinler sindirilmiş gıdalardan kan dolaşımına emilir.

Kalın Bağırsak (Kolon):

Kolon olarak da bilinen kalın bağırsak, sindirilmemiş materyalin işlenmesi ve dışkı oluşumu ve eliminasyonu ile ilgili birçok önemli fonksiyona hizmet eder.

1. Su Emme :Sindirilmeyen madde kolondan geçerken suyun emilmesi nedeniyle giderek kurur. Bu, atık ürünlerin yoğunlaşmasına ve vücudun su dengesinin korunmasına yardımcı olur.

2. Elektrolit Emilimi :Kolon ayrıca vücudun elektrolit dengesinin korunmasına yardımcı olan sodyum, potasyum ve klorür iyonları gibi temel elektrolitleri de emer.

3. Bakteriyel Eylem :Kalın bağırsak, bağırsak mikrobiyotası veya florası olarak bilinen trilyonlarca faydalı bakteriye ev sahipliği yapar. Bu bakteriler sindirilmemiş karbonhidratların fermantasyonunda ve bazı vitaminlerin (K vitamini ve bazı B vitaminleri gibi) üretiminde hayati bir rol oynar. Ayrıca atık ürünlerin parçalanmasına ve ortadan kaldırılmasına da yardımcı olurlar.

4. Dışkı Oluşumu :Sindirilmemiş materyal kolondan geçerken bakteriler, hücresel kalıntılar ve diğer atık ürünlerle karışarak dışkı oluşturur. Bu işlem aynı zamanda daha fazla suyun emilmesini ve dışkının katı veya yarı katı bir forma dönüştürülmesini de içerir.

5. Atıkların Ortadan Kaldırılması :Atık ürünler veya dışkılar, bağırsak hareketleri yoluyla elimine edilene kadar rektumda depolanır.

Özetle ince bağırsak, tükettiğimiz gıdalardaki besinlerin sindirimi ve emilimine odaklanırken, kalın bağırsak su ve elektrolitlerin emilmesinde, atık ürünlerin faydalı bakteriler yardımıyla işlenmesinde ve vücuttan atılmasında önemli bir rol oynar. katı atıkların vücuttan uzaklaştırılması. Her iki organ, atık ürünleri ortadan kaldırırken verimli sindirim ve besin kullanımını sağlamak için birlikte çalışır.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır