Delici ve emme (zorunlu ve isteğe bağlı parazitler):
- Bitki paraziti ve bazı hayvan paraziti türlerinde bulunanlar gibi delici ağız parçalarına sahip nematodlar, besinlere erişmek için konakçı doku veya hücreleri deler.
- Nematod konakçıya girdikten sonra çeşitli enzimleri ve diğer molekülleri içeren tükürüğü konakçı dokusuna enjekte eder. Bu enzimler, proteinler ve polisakkaritler gibi karmaşık bileşikleri, nematod tarafından kolayca emilebilecek daha basit moleküllere ayırır.
- Sindirilen besinler daha sonra nematodun yemek borusuna ve daha sonra emilim ve asimilasyon için sindirim sistemine emilir.
Farinks soğanı (birçok bakteriyle beslenen ve diğer bazı nematodlar):
- Bakteri ve mantar gibi mikroorganizmalarla beslenen nematodlar genellikle kaslı bir faringeal ampule sahiptir.
- Faringeal ampul bir öğütme mekanizması görevi görür. Mikrobiyal gıda parçacıklarını ezen ve yumuşatan kütiküler çıkıntılar veya dişler içerir.
- Ezilen parçacıklar daha sonra faringeal bezlerden salgılanan sindirim enzimleriyle karışarak gıdanın daha fazla parçalanmasına yardımcı olur.
- Sindirilen besinler daha sonra emilim ve asimilasyon için bağırsağa aktarılır.
Bağırsak sindirimi ve salgısı (bağırsak parazitleri ve bazı serbest yaşayan nematodlar):
- Bağırsak paraziti olarak yaşayan veya serbest yaşayan ve organik madde veya küçük organizmalarla beslenen nematodlar öncelikle iç sindirime dayanır.
- Besinleri ağızlarıyla alırlar ve besinler bağırsaklarına geçer.
- Bağırsak hücreleri, karmaşık molekülleri daha küçük bileşenlere parçalayan enzimler salgılar. Bu enzimler, tüketilen gıdanın türüne bağlı olarak proteazları, lipazları, amilazları ve diğerlerini içerir.
- Kısmen sindirilen gıda, hücresel sindirim ve emilim süreçleri yoluyla bağırsak hücreleri içinde daha da işlenir.
- Sindirilmeyen maddeler ve atık ürünler anüs yoluyla dışarı atılır.
Farklı nematod türlerinin, spesifik ekolojik ortamlarına ve beslenme tercihlerine bağlı olarak sindirim sistemlerinde çeşitlilik ve uzmanlıklara sahip olabileceğini belirtmekte fayda var.