1. Sinir kontrolü:
- Sefalik aşama :Yiyeceklerin görülmesi, koklanması veya düşüncesi mide sıvılarının salgılanmasını uyarır. Buna vagus siniri aracılık eder.
- Mide aşaması :Midenin genişlemesi ve midede yiyecek bulunması mide sıvılarının salgılanmasını uyarır. Buna aynı zamanda vagus siniri de aracılık eder.
- Bağırsak aşaması :Bağırsakta yiyecek bulunması mide sıvılarının salgılanmasını engeller. Buna kolesistokinin (CCK) ve gastrik inhibitör peptid (GIP) gibi hormonlar aracılık eder.
2. Hormonal kontrol:
- Gastrin :Gastrin midenin G hücreleri tarafından üretilen bir hormondur. Hidroklorik asit ve pepsin de dahil olmak üzere mide sularının salgılanmasını uyarır.
- Sekretin :Sekretin duodenumun S hücreleri tarafından üretilen bir hormondur. Pankreas ve karaciğerden bikarbonattan zengin sıvının salgılanmasını uyarır.
- Somatostatin :Somatostatin, mide ve pankreasın D hücreleri tarafından üretilen bir hormondur. Mide sıvılarının ve gastrin ve sekretin gibi hormonların salgılanmasını engeller.
3. Yerel faktörler:
- midenin pH'ı :Midenin pH'ı mide sularının salgılanmasında rol oynar. Asidik pH, gastrin salgılanmasını uyarır ve somatostatin salgılanmasını inhibe eder.
- Yiyecek varlığı :Midede yiyecek bulunması mide sularının salgılanmasını uyarır. Buna hem mekanik hem de kimyasal faktörler aracılık eder.
4. İlaçlar ve diğer maddeler:
- Alkol :Alkol mide sularının salgılanmasını uyarır.
- Kafein :Kafein mide sularının salgılanmasını uyarır.
- Nikotin :Nikotin mide sularının salgılanmasını engeller.
- steroidal olmayan antiinflamatuar ilaçlar (NSAID'ler) :NSAID'ler mide zarının korunmasında rol oynayan prostaglandinlerin üretimini engeller. Bu, mide sıvılarının salgılanmasının artmasına ve mide zarının zarar görmesine neden olabilir.