- Solunum sistemi:Akciğerler, solunum sırasında hücrelerin ürettiği atık ürün olan karbondioksitin vücuttan atılmasında çok önemli bir rol oynar. Karbondioksit kan dolaşımıyla akciğerlere taşınır ve burada nefes alma sırasında dışarı verilir.
- Deri:Deri terleme yoluyla boşaltım organı görevi görür. Ter bezleri tarafından üretilen ter, terleme yoluyla vücuttan atılan su, tuz ve diğer atık ürünleri içerir.
- Sindirim sistemi:Sindirim sisteminin önemli bir organı olan karaciğer, bilirubin (hemoglobinin parçalanma ürünü) ve metabolik atık ürünler dahil olmak üzere çeşitli atık ürünleri işler. Karaciğer bu maddeleri safra yoluyla bağırsaklara atılabilecek ve sonuçta dışkıyla elimine edilebilecek formlara dönüştürür.
- Lenfatik sistem:Dolaşım sistemine paralel uzanan damar ve dokulardan oluşan bir ağ olan lenfatik sistem, atık ürünlerin ve hücresel kalıntıların uzaklaştırılmasında rol oynar. Vücuttaki toksinlerin, bakterilerin ve diğer yabancı parçacıkların filtrelenmesine ve uzaklaştırılmasına yardımcı olur.
- Endokrin sistemi:Çeşitli bezleri içeren endokrin sistemi, birçok vücut fonksiyonunu düzenleyen hormonları salgılar. Hormonlar metabolizmayı, su dengesini ve bazı maddelerin atılımını etkileyebilen kimyasal habercilerdir. Örneğin böbrekler, aldosteron ve antidiüretik hormon (ADH) gibi hormonlara yanıt olarak suyun, elektrolitlerin ve metabolik atık ürünlerin atılımını düzenler.
Bu organlar ve sistemler boşaltıma katkıda bulunurken, atık ürünlerin kan dolaşımından filtrelenmesi ve ortadan kaldırılması ve sıvı dengesinin düzenlenmesi konusundaki birincil sorumluluğun, başta böbrekler olmak üzere üriner sisteme ait olduğunu unutmamak önemlidir.