Hormonal değişiklikler
Sabah bulantısının başlıca nedenlerinden biri hamilelik hormonu insan koryonik gonadotropinindeki (hCG) artıştır. Bu hormon plasenta tarafından üretilir ve hamileliğin sürdürülmesinden sorumludur. hCG seviyeleri hamileliğin ilk haftalarında hızla artar ve 8-10 hafta civarında zirve yapar; bu, çoğu kadının sabah bulantısı yaşadığı zamana karşılık gelir.
Kokulara karşı artan hassasiyet
Sabah bulantısına katkıda bulunabilecek bir diğer faktör de kokulara karşı artan hassasiyettir. Bu aşırı duyarlılığa hamilelikteki hormonal değişiklikler, özellikle de östrojen ve progesterondaki artış neden olabilir. Yiyecek kokuları, yemek kokuları ve parfümler gibi bazı kokular mide bulantısı ve kusma hissini tetikleyebilir.
Sindirim sistemindeki değişiklikler
Hamilelik ayrıca sindirim sisteminde sabah bulantısına yol açabilecek değişikliklere de neden olabilir. Bu değişiklikler şunları içerir:
* Tükürük üretiminin artması
* Midenin daha yavaş boşalması
* Yemek borusunun alt ucundaki kasların gevşemesi, reflü ve mide yanmasına neden olur
Bu faktörler mide bulantısı ve kusma hissine katkıda bulunabilir.
Diğer faktörler
Aşağıdakiler de dahil olmak üzere diğer bazı faktörler de sabah bulantısı riskinin artmasıyla ilişkilendirilmiştir:
* Çoğul gebelikler
* Hareket hastalığı veya migren öyküsü
* Kaygı veya stres
*Fazla kilolu veya obez olmak
* B6 vitamini veya B12 vitamini eksikliği
Herkesin hamilelik sırasında sabah bulantısı yaşamadığını unutmamak önemlidir. Bazı kadınlar günlük aktivitelerini etkilemeyen hafif semptomlar yaşayabilirken, diğerleri tedavi gerektiren daha şiddetli semptomlar yaşayabilir. Şiddetli sabah bulantısı yaşıyorsanız tedavi seçeneklerini tartışmak için doktorunuzla konuşmanız önemlidir.