- Sirkadiyen ritim :Vücut ısısı gün boyunca dalgalanan doğal bir ritmi takip eder. Genellikle sabahın erken saatlerinde en düşük, öğleden sonra veya akşamın erken saatlerinde en yüksektir.
- Fiziksel aktivite :Egzersiz ve diğer fiziksel aktivite türleri, artan enerji üretimi ve metabolizma hızı nedeniyle vücut ısısını artırabilir.
- Hormonal değişiklikler :Progesteron gibi bazı hormonlar vücut ısısını etkileyebilir. Örneğin, adet döngüsünün ikinci yarısında progesteron seviyeleri yükselir ve vücut ısısında hafif bir artışa neden olabilir.
- Hastalık :Enfeksiyonlar ve hastalıklar, vücudun bağışıklık tepkisinin bir parçası olarak vücut sıcaklığının yükselmesine neden olabilir. Bu ateş olarak bilinir.
- Çevresel faktörler :Sıcak veya soğuk hava gibi aşırı sıcaklıklara maruz kalmak vücut ısısını geçici olarak etkileyebilir.
- Stres :Duygusal stres vücut ısısında geçici bir artışa neden olabilir.
- İlaçlar :Bazı antibiyotikler veya antihistaminikler gibi bazı ilaçların vücut sıcaklığındaki değişiklikleri de içeren yan etkileri olabilir.
- Yaş :Vücut ısısı yaşla birlikte azalma eğilimindedir. Yaşlı yetişkinlerin ortalama vücut sıcaklığı genç bireylere göre daha düşük olabilir.
- Bireysel varyasyonlar :Farklı bireyler arasında vücut ısısında bazı doğal farklılıklar vardır. Bazı insanlar sürekli olarak diğerlerinden biraz daha yüksek veya daha düşük bir sıcaklığa sahip olabilir.