|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | otizm
Sağlığı ve Hastalıkları

Otizm spektrum bozukluklarını kim keşfetti?

Otizm spektrum bozukluğu ayrı bir durum olarak tek bir keşfediciye sahip olmasa da, anlaşılması ve teşhis kriterleri zaman içinde çeşitli profesyonellerin katkılarıyla gelişmiştir. Otizm spektrum bozuklukları kavramının gelişiminin kısa bir tarihi:

Erken Gözlemler ve Açıklamalar :

- 1900'lerin başı :İsviçreli psikiyatrist Eugen Bleuler ilk kez 1911'de "otizm" adı verilen bir durumu tanımladı, ancak odak noktası şizofreniydi.

- 1943 :Amerikalı çocuk psikiyatristi Leo Kanner, alışılmadık davranışlar sergileyen 11 çocuğu anlatan ve "erken çocukluk otizmi" adını verdiği bir makale yayınladı.

- 1944 :Avusturyalı Amerikalı doktor Hans Asperger, benzer bir grup çocuğu anlatan ayrı bir makale yayınladı, ancak çalışmaları başlangıçta daha az tanındı.

Teşhis Kriterlerinin Geliştirilmesi :

- 1952 :"Otistik psikopati" terimi bu durumu tanımlamak için kullanılmaya başlandı.

- 1968 :Amerikan Psikiyatri Birliği (APA), Mental Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabı, İkinci Baskı (DSM-II)'da "infantil otizm"i ayrı bir tanı olarak dahil etmiştir.

- 1980 :DSM-III, daha geniş bir semptom ve şiddet aralığını kapsayacak şekilde "otizm spektrum bozukluğu" terimini ortaya koymuştur.

- 1987 :DSM-III-R, otizm spektrum bozukluğunun tanı kriterlerini daha da geliştirdi.

- 1994 :DSM-IV tanı için daha ayrıntılı kriterler sağladı ve Asperger sendromu ve başka türlü adlandırılamayan yaygın gelişimsel bozukluk (PDD-NOS) gibi alt tipleri tanıttı.

- 2013 :DSM-5, otizm spektrum bozukluklarının önceki alt kategorilerini, bir şiddet spektrumunu tanıyarak tek bir otizm spektrum bozukluğu tanısı altında birleştirdi.

Bilincin ve Araştırmanın Artırılması :

- 20. yüzyıl boyunca ve 21. yüzyılın başlarında artan araştırmalar, bilimsel çalışmalar ve profesyonel işbirlikleri, otizm spektrum bozukluklarının daha derinlemesine anlaşılmasına katkıda bulunmuştur.

- Lorna Wing, Simon Baron-Cohen, Uta Frith ve diğerleri gibi araştırmacıların çalışmaları, bu durum ve özellikleri hakkındaki bilgimizin artmasına yardımcı oldu.

Otizm spektrum bozuklukları kavramının zaman içinde geliştiğini ve araştırmalardaki ilerlemelerin tanı kriterlerinin daha iyi anlaşılmasına ve iyileştirilmesine yol açtığını belirtmek önemlidir. Bu nedenle, "keşfi" tek bir kişiye atfedilemez; daha ziyade bu alandaki birçok profesyonelin kolektif çabalarına atfedilebilir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır