|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | otizm
Sağlığı ve Hastalıkları

Otizmin tanıtımı nedir?

Tanım ve Yaygınlık

Otizm spektrum bozukluğu (ASD), sosyal etkileşim ve iletişimde bozulmalar, kısıtlı ve tekrarlayan davranışların varlığı ile karakterize edilen nörogelişimsel bir bozukluktur. Bu bir spektrum bozukluğudur, yani semptomların şiddeti büyük ölçüde değişebilir. OSB'nin Amerika Birleşik Devletleri'ndeki 59 çocuktan 1'ini etkilediği tahmin edilmektedir.

Etiyoloji ve Risk Faktörleri

OSB'nin kesin nedeni bilinmemekle birlikte genetik, çevresel ve immünolojik faktörlerin birleşiminden kaynaklandığı düşünülmektedir. Risk faktörleri arasında ailede OSB öyküsü olması, prematüre doğmak, düşük doğum ağırlığına sahip olmak ve hamilelik sırasında belirli toksinlere maruz kalmak yer alır.

Belirtiler ve Tanı

OSB'nin semptomları geniş ölçüde değişebilir, ancak bazı yaygın semptomlar şunlardır:

* Sosyal bozukluklar: Göz teması kurma, sosyal ipuçlarını anlama ve başkalarının duygularını yorumlama güçlüğü de dahil olmak üzere başkalarıyla etkileşimde zorluk

* İletişim bozuklukları: Konuşma, dili anlama ve konuşmayı sürdürmede zorluk

* Tekrarlayan davranışlar: Elleri çırpmak veya ileri geri sallanmak gibi tekrarlayan hareketler yapmak

* Kısıtlı ilgi alanları: Belirli bir konuya veya etkinliğe yoğun bir şekilde odaklanmak

* Duyusal hassasiyetler: Belirli seslere, görüntülere, kokulara veya dokulara karşı alışılmadık derecede hassas veya duyarsız olmak

ASD tanısı, çocuğun davranışına ve ebeveynin çocuğun geçmişine ilişkin raporuna dayanarak konur. OSB'yi teşhis edebilecek tek bir test yoktur.

Tedavi

OSB'nin tedavisi yoktur ancak erken müdahale çocuğun semptomlarını ve yaşam kalitesini iyileştirmeye yardımcı olabilir. Tedavi seçenekleri şunları içerebilir:

* ABA terapisi: Uygulamalı davranış analizi (ABA), OSB'li çocuklara yeni beceriler öğretmek için pozitif takviye kullanan bir terapi türüdür.

* Mesleki terapi: Mesleki terapi, OSB'li çocukların yemek yeme, giyinme ve oyun oynama gibi günlük aktiviteleri gerçekleştirmek için ihtiyaç duydukları becerileri geliştirmelerine yardımcı olur.

* Konuşma terapisi: Konuşma terapisi otizmli çocukların dil becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur.

* Fizik tedavi: Fizik tedavi, OSB'li çocukların motor becerilerini ve koordinasyonlarını geliştirmelerine yardımcı olur.

* İlaç: Anksiyete, hiperaktivite ve dürtüsellik gibi OSB'nin belirli semptomlarını tedavi etmek için ilaç reçete edilebilir.

Prognoz

ASD'nin prognozu değişkendir. OSB'li bazı çocuklar bağımsız yaşayabilir ve başarılı kariyerlere sahip olabilirler. Diğerleri ömür boyu desteğe ihtiyaç duyar. Erken müdahale çocuğun prognozunu iyileştirebilir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır