|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | otizm
Sağlığı ve Hastalıkları

Spektrum otistik bozukluklarının son derece işlevsel ucunda ne var?

Spektrum otistik bozuklukların yüksek işlevli ucunda bireyler, normal insani farklılık aralığı içinde kabul edilen, ancak günlük yaşamı etkileyebilecek belirli bilişsel, sosyal ve duygusal farklılıklara sahip özellikler sergileyebilir. Yüksek fonksiyonlu otizm spektrum bozukluklarıyla ilişkili bazı özellikler şunlardır:

1. Konuşma ve Dil:

Bireyler konuşmada gecikme yaşayabilirken, sonunda akıcılık ve normal dilbilgisi becerileri geliştirirler. Dildeki alaycılığı, metaforları veya sosyal ipuçlarını anlamakta zorluk çekebilirler.

2. Sosyal Etkileşimler:

Bireyler sosyal ipuçlarını anlamakta zorluk çekebilir ve sosyal açıdan uygunsuz davranışlar sergileyebilir. Akranlarına göre daha az dışa dönük olma ve daha az arkadaşa sahip olma eğilimleri olabilir. Ancak küçük bir grup insanla yakın bağlantılar kurabilirler.

3. İlgi Alanları ve Takipler:

Yüksek işlevli bireyler genellikle belirli konulara yoğun ve odaklanmış ilgilere sahiptir. İlgi alanlarında uzmanlaşmış bilgiye sahip olabilirler ve bunları öğrenme ve keşfetme konusunda güçlü bir istek sergileyebilirler.

4. Bilişsel Yetenekler:

Yüksek fonksiyonlu otizmli bireylerin çoğu ortalamanın üzerinde bilişsel yeteneklere sahiptir. İleri düzey muhakeme becerileri ve problem çözme yetenekleri sergileyerek matematik, fen bilimleri veya mekanik gibi alanlarda üstün olabilirler.

5. Duyusal İşleme:

Otizm spektrumundaki diğer bireyler gibi onlar da atipik duyusal işlemlere sahip olabilirler. Bu, seslere, dokulara veya diğer uyaranlara karşı artan hassasiyeti veya donuk tepkileri içerebilir.

6. Duygusal İşleme:

Duyguları yönetmek zorlayıcı olabilir ve duygusal ifade ve düzenlemede zorluklara yol açabilir. Kendilerindeki ve başkalarındaki duyguları tanımakta veya anlamakta zorluk yaşayabilirler.

7. Rutinler ve Alışkanlıklar:

Katı rutinleri takip etme ve alışkanlıklara bağlılık konusunda güçlü bir eğilim sıklıkla gözlemlenir. Rutinlerdeki değişiklikler veya beklentilerden sapmalar kaygı ve rahatsızlığa neden olabilir.

8. Empati ve Sosyal İçgörü:

Empati mevcut olsa da, sosyal ipuçlarını ve sosyal durumları anlamak ve bunlara uygun şekilde yanıt vermek zor olabilir.

9. Kaygı ve Stres:

Bireyler, özellikle sosyal etkileşim veya belirsizlik içeren durumlarda kaygı ve strese daha yatkın olabilirler.

10. Özel Yetenekler:

Bazı durumlarda, yüksek işlevli otizmi olan bireyler müzik, sanat veya teknik konular gibi belirli alanlarda olağanüstü beceri veya yetenekler gösterebilir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır