SCD, basit şekerler ve nişastalar gibi belirli karbonhidrat türlerini kesinlikle kısıtlayan, düşük kalıntılı, antiinflamatuar bir diyettir. Bu karbonhidratların kolondaki zararlı bakterileri besleyerek ÜK semptomlarını kötüleştirebileceğine inanılmaktadır. SCD, et, balık, yumurta, meyve, sebze ve pirinç, kinoa ve mısır gibi bazı tahıllar dahil olmak üzere tüm gıdalara odaklanır. Doktorunuza danışmadan bu diyete başlanmamalıdır.
Düşük FODMAP Diyeti
Düşük FODMAP diyeti UC'li kişiler için başka bir seçenektir. FODMAP'ler fermente edilebilir oligosakkaritler, disakkaritler, monosakkaritler ve poliollerdir; ince bağırsakta zayıf şekilde emilen karbonhidrat türleridir. Bunlar kolona ulaştığında gaza ve bağırsak rahatsızlığına yol açabilirler. Bu diyet, sindirim sorunlarını azaltmak için yüksek FODMAP gıdalarını kısıtlarken düşük FODMAP gıdalarını artırır.
Anti-İnflamatuar Diyet
Antiinflamatuar bir diyet, vücuttaki genel inflamasyonun azaltılmasına yardımcı olabilir ve potansiyel olarak UC semptomlarını hafifletebilir. Bu diyet, meyveler, sebzeler, yağsız proteinler gibi işlenmemiş gıdaları ve balık, kuruyemiş ve tohumlar gibi sağlıklı yağları vurgular. İşlenmiş etlerden, rafine karbonhidratlardan ve şekerli içeceklerden genellikle kaçınılır. Bu diyetin beslenme ihtiyaçlarınızı karşıladığından emin olmak için doktorunuzla birlikte planlanması gerekir.
Akdeniz Diyeti
Akdeniz diyeti, Akdeniz çevresindeki ülkelerdeki insanların beslenme biçimini temel alan kalp-sağlıklı bir diyettir. Bu diyeti uygulayan UC hastaları, bu diyetin bütün gıdalara, sağlıklı yağlara ve taze ürünlere verdiği önemin yararlı olduğunu görebilir. Diyet genellikle inflamasyon riskinin azalmasıyla ilişkilendirilir.
Diğer hususlar:
1. Eleme Diyeti :UC'nizi kötüleştirebilecek belirli gıda tetikleyicilerini belirlemek ve ortadan kaldırmak için doktorunuzla birlikte çalışın. Gıda intoleransları veya alerjiler belirtilerinizi etkileyebilir ve kısıtlı bir diyet bunları yönetmenize yardımcı olabilir.
2. Düşük Kalıntı Diyeti :Alevlenmeler sırasında doktorunuz geçici olarak düşük kalıntılı bir diyet önerebilir. Bu tür bir diyet, hassas kolonu tahriş edebilecek yüksek lifli gıdaları kısıtlayarak iltihabın azaltılmasına yardımcı olur.
3. Dehidrasyondan kaçının: Belirtileri kötüleştirebilecek dehidrasyonu önlemek için su da dahil olmak üzere bol miktarda sıvı içirin.
4. Diyet Değişiklikleri İlacın Yerine Geçmemelidir :Herhangi bir kısıtlayıcı diyete başlamadan önce doktorunuza danışın. Diyet değişiklikleri reçete edilen tedavilerin yerine geçmemeli, onları tamamlamalıdır.
Her bireyin diyet değişikliklerine tepkisinin değişebileceğini unutmayın. Ülseratif kolitinizi yönetmek için en iyi diyeti belirlemek için doktorunuz ve kayıtlı diyetisyeniniz de dahil olmak üzere sağlık ekibinizle yakın işbirliği içinde çalışmak çok önemlidir.