1. Kısırlık
Çölyak hastalığı hem erkeklerde hem de kadınlarda kısırlığa neden olabilir. Kadınlarda çölyak hastalığı rahimde iltihaplanmaya neden olabilir ve bu da hamile kalmayı zorlaştırabilir. Erkeklerde çölyak hastalığı düşük sperm sayısına ve hareketliliğine neden olabilir.
2. Düşük
Çölyak hastalığı olan kadınların düşük yapma olasılığı çölyak hastalığı olmayan kadınlara göre daha fazladır. Bunun nedeni çölyak hastalığının besin eksikliklerine yol açabilmesi ve bunun da düşük yapma riskini artırabilmesidir.
3. Erken doğum
Çölyak hastalığı olan kadınların, çölyak hastalığı olmayan kadınlara göre prematüre bebek sahibi olma olasılığı daha yüksektir. Bunun nedeni, çölyak hastalığının plasentada iltihaplanmaya neden olabilmesi ve bunun da erken doğuma yol açabilmesidir.
4. Düşük doğum ağırlığı
Çölyak hastalığı olan annelerden doğan bebeklerin, çölyak hastalığı olmayan annelerden doğan bebeklere göre düşük doğum ağırlığına sahip olma olasılığı daha yüksektir. Bunun nedeni, çölyak hastalığının, fetüsün büyümesini engelleyebilecek besin eksikliklerine yol açabilmesidir.
5. Doğum kusurları
Çölyak hastalığı olan annelerden doğan bebeklerin, çölyak hastalığı olmayan annelerden doğan bebeklere göre doğum kusurlarına sahip olma olasılığı daha yüksektir. Bunun nedeni, çölyak hastalığının besin eksikliklerine yol açabilmesi ve bunun da doğum kusurları riskini artırabilmesidir.
6. Gebelik diyabeti
Çölyak hastalığı olan kadınların, çölyak hastalığı olmayan kadınlara göre gestasyonel diyabet geliştirme olasılığı daha yüksektir. Bunun nedeni çölyak hastalığının insülin direncine yol açabilmesi ve bunun da gebelik diyabeti riskini artırabilmesidir.
Çölyak hastalığınız varsa ve hamile kalmayı planlıyorsanız doktorunuzla konuşmanız önemlidir. Doktorunuz çölyak hastalığınızı yönetmenize ve hamilelik sırasında komplikasyon risklerini azaltmanıza yardımcı olabilir.