Hemoroid:Hemoroid rektum veya anüste bulunan damarların şişmesi ve iltihaplanmasıdır. Özellikle bağırsak hareketleri sırasında ağrısız rektal kanamaya neden olabilirler.
Anal fissür:Anal fissür, anüs derisindeki küçük bir yırtıktır. Ayrıca sıklıkla kabızlık veya sert dışkılamayla ilişkilendirilen ağrısız rektal kanamaya da neden olabilir.
İnflamatuar bağırsak hastalığı (IBD):IBD, sindirim sisteminde iltihaplanma ve ülserasyona neden olan bir grup durumdur. Crohn hastalığı ve ülseratif kolit, kanlı ishale neden olabilen iki tür İBH'dir.
Kolon polipleri:Kolon polipleri kolon veya rektumun astarında anormal büyümelerdir. Zararsız olabilirler veya kolorektal kansere dönüşebilirler. Polipler bazen rektal kanamaya neden olabilir.
Kolorektal kanser:Kolorektal kanser kolon veya rektum kanseridir. Başlangıçta ağrısız ve aralıklı olabilen rektal kanamaya neden olabilir.
Divertiküler hastalık:Divertiküler hastalık, kolonda küçük keselerin (divertikül) geliştiği bir durumdur. Bu keseler iltihaplandığında veya enfekte olduğunda (divertikülit), rektal kanamaya neden olabilirler.
Anjiyodisplazi:Anjiyodisplazi, sindirim sisteminde anormal kan damarlarının geliştiği bir durumdur. Bu kan damarları yırtılabilir ve rektal kanamaya neden olabilir.
İskemik kolit:İskemik kolit, kolona kan akışı olmadığında ortaya çıkar. Bu kolonda hasara ve rektal kanamaya neden olabilir.
Bulaşıcı kolit:Enfeksiyöz kolit, bir enfeksiyonun neden olduğu kolonun iltihaplanmasıdır. Bakteriler, virüsler veya parazitlerden kaynaklanabilir. Enfeksiyöz kolit kanlı ishale neden olabilir.
Bu nedenlere ek olarak dışkıda kan, NSAID'ler (steroidal olmayan antiinflamatuar ilaçlar) ve antikoagülanlar (kan sulandırıcılar) gibi bazı ilaçlardan da kaynaklanabilir.
Dışkınızda kan fark ederseniz, değerlendirme için bir sağlık uzmanına başvurmanız önemlidir. Bu, kanamanın nedenini belirlemeye ve uygun tedaviyi belirlemeye yardımcı olacaktır.