1) Mukoza:
- Epitel:En içteki katman, goblet hücreleri ve mikrovilluslardan oluşan basit sütunlu epitelden oluşan epiteldir.
- Lamina propria:Epitel hücreleri, çeşitli bağışıklık hücreleri, kan damarları ve bezleri içeren, lamina propria olarak bilinen gevşek bağ dokusu tabakasının üzerinde durur.
- Muscularis mukoza:İçte dairesel ve dışta uzunlamasına yönde düzenlenmiş düz kas hücrelerinden oluşan en içteki kas tabakası.
2) Submukoza:
- Bağ dokusu:Submukoza, kan damarlarını, sinirleri, lenfatik damarları ve dağınık yağ hücrelerini içeren daha kalın bir bağ dokusu tabakasıdır.
- Submukozal bezler (örneğin duodenumdaki Brunner bezleri):Bağırsakların belirli bölgelerinde özel submukozal bezler bulunabilir.
3) Muscularis eksterna:
- Düz kas katmanları:Muskularis eksterna iki katman düz kas hücresinden oluşur:içte dairesel katman ve dışta uzunlamasına katman.
- Myenterik pleksus (Auerbach pleksus):İki düz kas tabakası arasında, kas kasılmalarını kontrol eden, miyenterik pleksus adı verilen sinir hücresi gövdeleri ve liflerinden oluşan bir ağ bulunur.
4) Seroza:
- Mezotel hücreleri:En dıştaki tabaka, peritonun en dış tabakası olan ince bir mezotelyal hücre tabakasından oluşan serozadır.
- Bağ dokusu:Mezotel hücreleri, kan damarlarını, lenfatik damarları ve yağ hücrelerini içeren bir bağ dokusu tabakası tarafından desteklenir.