- Gelişmekte olan ülkeler :Dizanteri, temiz suya, sanitasyona ve tıbbi bakıma erişimin sınırlı olduğu gelişmekte olan ülkelerde daha yaygındır.
- Sağlık koşullarının kötü olduğu alanlar :Dizanteri, insan atıklarının yetersiz şekilde bertaraf edildiği ve yiyecek ve suyun kirlendiği, sanitasyon koşullarının zayıf olduğu bölgelerde ortaya çıkabilir.
- Mülteci kampları ve afetten etkilenen bölgeler :Aşırı kalabalık mülteci kampları ve doğal afetlerden, sellerden veya çatışmalardan etkilenen bölgelerde, uygun sanitasyon ve hijyen tesislerinin bulunmaması nedeniyle dizanteri salgınları yaşanabilir.
- Kurumlar :Dizanteri, hastane, hapishane, okul gibi insan yoğunluğunun fazla olduğu ve hijyen uygulamalarının kötü olduğu kurumlarda da ortaya çıkabilir.
- Gezgin ishali :Dizanteri, özellikle gelişmekte olan ülkelere veya sağlık koşullarının zayıf olduğu bölgelere seyahat ederken, seyahat edenlerde ishalin yaygın bir nedenidir.
Dizanterinin kontamine yiyecek ve su, enfekte kişilerle veya yüzeylerle temas ve kötü kişisel hijyen yoluyla yayılabileceğini unutmamak önemlidir. Önleme, iyi hijyen uygulamalarını, temiz su içmeyi ve iyi pişmiş yiyecekler yemeyi içerir. Dizanteri semptomları gelişirse derhal tıbbi müdahale gereklidir.