* Kas hasarı: CPK, hasarlı kas hücrelerinden salınır, dolayısıyla kas hasarına neden olan herhangi bir durum, yüksek CPK düzeylerine yol açabilir. Buna burkulma, burkulma ve kırık gibi yaralanmalar da dahildir; kas distrofisi ve miyozit gibi kas hastalıkları; ve hipotiroidizm ve diyabet gibi metabolik bozukluklar.
* Kalp hasarı: CPK aynı zamanda hasarlı kalp kası hücrelerinden de salınır; dolayısıyla kalp krizi, miyokardit ve perikardit gibi durumların tümü yüksek CPK düzeylerine neden olabilir.
* Diğer koşullar: Bazı durumlarda, yüksek CPK seviyeleri kas veya kalp hasarı dışındaki nedenlerden kaynaklanabilir. Bunlara böbrek hastalığı, karaciğer hastalığı ve belirli kanser türleri dahildir.
* İlaçlar: Statinler, kortikosteroidler ve bazı antibiyotikler gibi bazı ilaçlar da yüksek CPK düzeylerine neden olabilir.
Yüksek CPK düzeylerinin tek başına herhangi bir özel durum için teşhis teşkil etmediğini unutmamak önemlidir. Yüksek CPK düzeylerinin nedenini belirlemek için doktor genellikle ek testler isteyecek ve bir uzman tarafından daha ileri değerlendirme yapılmasını önerecektir.