Görme ve işitmenin diğerinin kaybını telafi etmek için nasıl kullanılabileceğine dair bazı spesifik örnekler:
* Kör insanlar, nesneleri ve konumlarını tanımlamak için işitme duyularını kullanabilirler. Farklı nesnelerin çıkardığı farklı sesleri tanımayı öğrenebilirler ve bu sesleri nesnelerin nerede bulunduğunu belirlemek için kullanabilirler. Örneğin, bir araba motorunun sesini tanımayı öğrenebilirler ve bu sesi kullanarak arabanın kendilerine doğru gelip gelmediğini veya onlardan uzaklaşıp uzaklaşmadığını belirleyebilirler.
* Sağır kişiler konuşmayı yorumlamak için görme yetilerini kullanabilirler. Kişinin ağzını ve yüz ifadelerini izleyerek konuşmayı anlama süreci olan dudak okumayı öğrenebilirler. İletişim kurmak için el hareketlerini ve yüz ifadelerini kullanan görsel bir dil olan işaret dilini de kullanabilirler.
Elbette hiçbir duyu diğerinin kaybını tamamen telafi edemez. Kör veya sağır insanlar hâlâ pek çok zorlukla karşı karşıyadır ve çoğu zaman işlevlerini yerine getirebilmeleri için yardımcı cihazlara ve hizmetlere güvenmeleri gerekir. Bununla birlikte, sinirsel esneklik, bir duyusunu kaybetmiş kişilerin uyum sağlamasına ve kaybedilen yeteneklerin bir kısmını geri kazanmasına yardımcı olabilir.