Serumen olarak da bilinen kulak kiri, kulak kanalınızdaki bezler tarafından üretilen doğal bir maddedir. Kulaklarınızı kirden, tozdan ve diğer yabancı cisimlerden korumaya yardımcı olduğu gibi kulak kanalınızdaki derinin de sağlıklı kalmasına yardımcı olur.
Çoğu durumda kulak kirinin temizlenmesine gerek yoktur. Vücudunuz doğal olarak kulaklarınızı sağlıklı tutmaya yetecek kadar kulak kiri üretecektir. Ancak çok fazla kulak kiri varsa, aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok soruna neden olabilir:
* İşitme kaybı: Kulak kiri kulak kanalını tıkayarak duymayı zorlaştırabilir.
* Kulak ağrısı: Kulak kiri kulak zarına baskı yaparsa ağrıya neden olabilir.
* Çınlama: Kulak kiri kulakta çınlama veya uğultu sesine neden olabilir.
* Baş dönmesi: Kulak kiri kulaktaki denge merkezini etkiliyorsa baş dönmesine neden olabilir.
Bu belirtilerden herhangi birini yaşıyorsanız kulaklarınızı kontrol ettirmek için bir doktora görünmeniz önemlidir. Kulak kirini temizleyebilir ve altta yatan sorunları tedavi edebilirler.
Kulaklarınızı kendiniz temizlemeye çalışmayın! Kulaklarınızı temizlemek için pamuklu çubuk, tel toka veya başka nesneler kullanmak aslında kulak kirini kulak kanalının daha derinlerine itebilir ve sorunu daha da kötüleştirebilir. Ayrıca kulak kanalınızdaki cilde zarar verebilir ve enfeksiyona neden olabilir.
Kulak kiri konusunda endişeleniyorsanız doktorunuzla konuşun. Kulaklarınızı sağlıklı tutmanın en iyi yolunu önerebilirler.
Kulak kiri oluşumunu önlemeye yönelik bazı ipuçlarını burada bulabilirsiniz:
* Kulaklarınızı temizlemek için pamuklu çubuk, tel toka veya başka nesneler kullanmayın.
* Banyo yaparken kulaklarınızın dışını temizlemek için sıcak bir bez kullanın.
* Yüzerken veya duş alırken kulaklarınıza su kaçmasından kaçının.
* Alerjiniz varsa, onları kontrol altına almak için ilaç alın.
* İşitme kaybı, kulak ağrısı, kulak çınlaması veya baş dönmesi gibi kulak kiri oluşumuna ilişkin herhangi bir semptomunuz varsa doktorunuza başvurun.