1. Bağlanma:Virüs parçacıkları, kuşlardaki veya insanlardaki solunum epitel hücreleri gibi duyarlı konakçı hücrelerin yüzeyindeki spesifik reseptörlere bağlanır.
2. Giriş:Virüs konakçı hücreye viral zarfın hücre zarıyla füzyonu veya endositoz yoluyla girer.
3. Kaplamanın açılması:Hücre içine girdiğinde viral zarf hücre zarıyla birleşerek viral RNA'yı ve diğer bileşenleri sitoplazmaya bırakır.
4. Replikasyon:Viral RNA, transkripsiyon ve replikasyon için bir şablon görevi görür. Viral RNA polimeraz, viral RNA'yı tamamlayıcı RNA (cRNA) iplikçiklerine kopyalar. Daha sonra cRNA, yeni viral RNA moleküllerinin sentezi için bir şablon görevi görür.
5. Birleşme:Yeni sentezlenen viral RNA molekülleri, yeni virüs parçacıkları oluşturmak üzere viral proteinlerle birleşir. Viral proteinler, viral mRNA kullanılarak konakçı hücrenin ribozomları tarafından sentezlenir.
6. Salınım:Yeni toplanan virüs parçacıkları sitoplazmada birikir ve konakçı hücre zarından tomurcuklanarak işlem sırasında konakçı hücre zarından türetilen bir zarf elde eder. Tomurcuklanan virüsler daha sonra yayılabilir ve diğer duyarlı hücrelere bulaşabilir.
7. Hücre Ölümü:Kuş gribi virüsünün litik replikasyon döngüsü sonuçta konakçı hücrenin yok olmasına yol açar. Viral parçacıkların salınması ve buna eşlik eden hücresel hasar, konakçı hücrenin parçalanmasına (kırılıp açılmasına) ve içeriklerinin hücre dışı ortama salınmasına neden olur.
Litik döngü birçok virüs için ortak bir kopyalama stratejisi olsa da bazı virüslerin lizojenik döngü olarak bilinen litik olmayan bir yolla da çoğalabildiğini unutmamak önemlidir. Lizojenik döngüde viral DNA, konakçı hücrenin genomuna entegre olur ve anında hücre ölümüne neden olmadan hareketsiz kalır.