1) Virüs hızla yayılıyor. Domuz gribi dünya çapında 189'dan fazla ülke ve bölgede rapor edildi ve vaka sayısı artmaya devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü, 2009 yılı sonuna kadar dünya çapında 1 milyar kadar domuz gribi vakasının olabileceğini tahmin ediyor.
2) Virüs ciddi hastalıklara ve ölüme neden oluyor. Domuz gribine yakalanan kişilerin çoğunda ateş, öksürük ve boğaz ağrısı gibi hafif semptomlar görülürken, bazı kişilerde zatürre ve solunum yetmezliği gibi daha ciddi komplikasyonlar gelişebilir. Dünya Sağlık Örgütü, domuz gribine yakalanan kişilerin yaklaşık yüzde 1'inin virüsten öleceğini tahmin ediyor.
3) Domuz gribine karşı koruma sağlayacak bir aşı yoktur. Mevsimsel gribin aksine, insanları domuz gribinden koruyacak bir aşı şu anda mevcut değil. Bu, virüsün kontrolsüzce yayılabileceği ve çok sayıda vakaya ve ölüme yol açabileceği anlamına geliyor.
4) Virüs daha tehlikeli bir biçime dönüşebilir. Grip virüsleri sürekli mutasyona uğramaktadır ve domuz gribinin daha kolay bulaşan veya daha ciddi hastalıklara neden olan daha tehlikeli bir forma dönüşmesi mümkündür.
Tüm bu nedenlerden dolayı DSÖ domuz gribi tehlikesini ciddiye alıyor. Kuruluş küresel bir salgın ilan etti ve ülkelerin virüsün yaygın bir salgınına hazırlanmak için adımlar atmasını önerdi. Bu adımlar arasında antiviral ilaçların stoklanması, aşı geliştirilmesi ve halkın virüsün yayılmasının nasıl önleneceği konusunda eğitilmesi yer alıyor.