1. Lipom: Lipomlar, uyluğun dış kısmı da dahil olmak üzere vücudun herhangi bir yerinde oluşabilen, yağ hücrelerinin iyi huylu, kanserli olmayan büyümeleridir. Genellikle yumuşak ve hareketlidirler ve boyutları küçük bezelye büyüklüğündeki topaklardan büyük, greyfurt büyüklüğündeki kütlelere kadar değişebilir.
2. Hematom: Hematom, kan damarından sızan ve dokuda biriken kan topluluğudur. Hematomlar düşme veya uyluğa alınan darbe gibi yaralanmalardan sonra ortaya çıkabilir. Genellikle dokunulduğunda hassastırlar ve mavimsi siyah veya mor morluklar şeklinde görünebilirler.
3. Kas gerginliği: Kas gerginliği, kas veya tendondaki bir yırtılmadır. Kas gerginlikleri, kasın aşırı kullanımından veya sporla ilgili bir kaza gibi ani bir yaralanmadan kaynaklanabilir. Etkilenen bölgede ağrıya, şişmeye ve hassasiyete neden olabilirler.
4. Cilt enfeksiyonu: Bir cilt enfeksiyonu uyluğun dış kısmında sert bir yumru oluşmasına neden olabilir. Enfeksiyonlara bakteri, virüs veya mantar neden olabilir ve lenf düğümlerine yayılarak şişlik ve hassasiyete neden olabilirler.
5. Fıtık: Fıtık, karın duvarındaki, bağırsaklar gibi karın içeriğinin dışarı çıkmasına izin veren bir zayıflıktır. Fıtıklar kasık bölgesinde oluşabileceği gibi bazen uyluğun dış kısmında sert şişlikler şeklinde de ortaya çıkabilir.
6. Şişmiş lenf düğümleri: Lenf düğümleri, bağışıklık sisteminde önemli rol oynayan küçük, fasulye şeklindeki organlardır. Lenf düğümleri şiştiğinde vücutta sert topaklar halinde hissedilebilirler. Şişmiş lenf düğümleri enfeksiyon, kanser ve otoimmün bozukluklar dahil olmak üzere çeşitli durumlardan kaynaklanabilir.
Uyluğunuzun dış kısmında sert bir şişlikten endişeleniyorsanız, değerlendirme için bir doktora görünmeniz önemlidir. Doktorunuz şişkinliğin nedenini belirleyebilir ve uygun tedaviyi önerebilir.