1. Daha Dar Çap:
- Kılcal damarlar, atardamar ve toplardamarlara göre çok daha dar bir çapa sahiptir. Bir kılcal damarın ortalama çapı yaklaşık 5-10 mikrometre iken, arter ve toplardamarların çapı birkaç milimetre olabilir.
- Kılcal damarların çapının dar olması kan akışına karşı direnci artırarak hızın yavaşlamasına neden olur.
2. Artırılmış Yüzey Alanı:
- Kılcal damarlar, kan ve çevre dokular arasındaki madde alışverişi için daha geniş bir toplam yüzey alanıyla sonuçlanan geniş bir birbirine bağlı damar ağına sahiptir.
- Artan yüzey alanı kan ve damar duvarları arasında daha fazla sürtünme yaratarak kan akışının yavaşlamasına katkıda bulunur.
3. Daha Yüksek Viskozite:
- Bir sıvının akmaya karşı gösterdiği direnç olan kanın viskozitesi, kılcal damarlarda büyük damarlara göre daha yüksektir.
- Kanda kırmızı kan hücrelerinin, plazma proteinlerinin ve diğer bileşenlerin varlığı viskozitenin artmasına katkıda bulunur ve kanın dar kılcal damarlardan akmasını zorlaştırır.
4. Sıvı Değişimi:
- Kılcal damarlar, kan ve çevre dokular arasında sıvıların, besinlerin, oksijenin, karbon dioksitin ve atık ürünlerin değişiminin yapıldığı birincil bölgelerdir.
- Kan kılcal damarlardan geçerken sıvı ve maddeler içeri ve dışarı hareket ederek kan akışını daha da yavaşlatır.
Bu nedenle, daha dar çap, artan yüzey alanı, daha yüksek viskozite ve sıvı değişiminin birleşimi, arteriyel ve venöz damarlarla karşılaştırıldığında kılcal damarlarda daha yavaş kan akışına toplu olarak katkıda bulunur.