En yaygın hemofili türleri hemofili A ve hemofili B'dir. Hemofili A, pıhtılaşma faktörü VIII eksikliğinden kaynaklanırken, hemofili B, pıhtılaşma faktörü IX eksikliğinden kaynaklanır. Bu bozukluklar X'e bağlı resesif bir şekilde kalıtsaldır; bu, etkilenen genlerin X kromozomunda yer aldığı anlamına gelir.
Erkekler yalnızca bir X kromozomuna sahip oldukları için hemofiliden kadınlara göre daha sık etkilenirler. Dişilerin iki X kromozomu vardır, dolayısıyla hemofili genini kendileri etkilenmeden taşıyabilirler. Bununla birlikte, eğer bir kadın hemofili genini taşıyorsa ve bir oğlu varsa, onun da geni devralma ve hastalıktan etkilenme ihtimali %50'dir.
Hemofilinin şiddeti, eksik olan pıhtılaşma faktörünün miktarına bağlı olarak değişir. Hafif hemofili hastalarında yalnızca büyük travma sonrasında kanama yaşanabilirken, şiddetli hemofili hastalarında küçük yaralanmalardan sonra bile sık sık kanama atakları yaşanabilir.
Hemofilinin tedavisi yoktur ancak pıhtılaşma faktörü replasman tedavisi ile tedavi edilebilir. Bu terapi, kanama olaylarını önlemeye yardımcı olmak için eksik pıhtılaşma faktörünün kan dolaşımına enjekte edilmesini içerir.