|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | Kan Hastalıkları
Sağlığı ve Hastalıkları

Toplanmış trombositlerin dış yüzeyleriyle ilişkili ve kanın pıhtılaşmasının içsel dışsal mekanizmalarıyla ilgili önemli bir molekül nedir?

Toplanmış trombositlerin dış yüzeyleriyle ilişkili olan ve kanın pıhtılaşmasının içsel ve dışsal mekanizmalarına dahil olan temel molekül fibrinojen'dir. .

Fibrinojen, karaciğerde sentezlenen büyük, karmaşık bir glikoproteindir. Her birinin molekül ağırlığı yaklaşık 340.000 olan iki özdeş polipeptit zincirinden oluşur. Fibrinojen normalde plazmada yaklaşık 2-4 mg/mL konsantrasyonunda bulunur.

Kan damarları hasar gördüğünde, trombositler hasarlı endotele yapışır ve bir trombosit tıkacı oluşturmak üzere bir araya gelir. Fibrinojen, toplanmış trombositlere bağlanır ve trombinin etkisiyle fibrine dönüştürülür. Fibrin, kırmızı kan hücrelerini ve plazmayı yakalayarak kan pıhtısı oluşturan iplikçiklerden oluşan bir ağ oluşturan, çözünmeyen bir proteindir.

Fibrinojen, kanın pıhtılaşmasının hem içsel hem de dışsal mekanizmalarında rol oynar. İntrinsik yolda fibrinojen, faktör XII'nin (Hageman faktörü) aktivasyonuyla üretilen trombinin etkisiyle fibrine dönüştürülür. Ekstrinsik yolda fibrinojen, faktör VII'nin (doku faktörü) aktivasyonuyla üretilen trombinin etkisiyle fibrine dönüştürülür.

Fibrinojen kanın pıhtılaşma sürecinin önemli bir bileşenidir. Fibrinojen olmadan kan pıhtıları oluşamaz ve kontrolsüz kanama meydana gelir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır