1. Anemi:
Bu düşük hematokrit seviyesinin en yaygın nedenidir. Vücudunuzda yeterince sağlıklı kırmızı kan hücresi bulunmadığında veya çok fazla anormal kırmızı kan hücresi bulunduğunda ortaya çıkar. Demir eksikliği anemisi, B12 vitamini eksikliği anemisi ve orak hücreli anemi gibi birçok farklı anemi türü vardır.
2. Kan Kaybı:
Akut (travmatik bir yaralanma veya ameliyat gibi) veya kronik (ağır adet dönemleri, kanayan ülserler veya iç tümörler gibi) aşırı kanama hematokritin düşük olmasına neden olabilir.
3. Kemik İliği Bozuklukları:
Lösemi, lenfoma, multipl miyelom ve aplastik anemi gibi kemik iliğini etkileyen bozukluklar kan hücrelerinin üretimini etkileyebilir.
4. Beslenme Eksiklikleri:
Demir, B12 vitamini ve folat gibi bazı vitamin ve minerallerdeki eksiklikler sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin üretimi için gereklidir. Bu besinlerin eksikliği anemiye neden olabilir.
5. Kronik Hastalıklar:
Kronik böbrek hastalığı, karaciğer hastalığı, tiroid bozuklukları ve otoimmün bozukluklar gibi durumlar, kırmızı kan hücresi üretimini etkileyebilir veya bunların yok olmasına neden olarak hematokritin düşük olmasına neden olabilir.
6. İlaçlar:
Kemoterapi ilaçları ve antiinflamatuar ilaçlar gibi bazı ilaçlar kemik iliği fonksiyonunu baskılayabilir ve düşük hematokrite yol açabilir.
Düşük hematokrit seviyesinin tek başına mutlaka altta yatan spesifik bir duruma işaret etmediğini unutmamak önemlidir. Düşük hematokritin nedenini belirlemek ve tedaviyi yönlendirmek için genellikle başka testlere ve değerlendirmelere ihtiyaç vardır. Kan sayımınız düşükse, doğru tanı ve tedavi için bir sağlık uzmanına danışmanız önemlidir.