Ablasyon, anormal dokuyu yok etmek için ısı veya soğuğun kullanıldığı tıbbi bir prosedürdür. Yaygın olarak kalp aritmileri, kanser ve rahim miyomları gibi durumların tedavisinde kullanılır.
Ablasyon sırasında vücuda ince bir tüp yerleştirilerek anormal doku bölgesine yönlendirilir. Daha sonra dokuya ısı veya soğuk uygulanarak ölmesine neden olur. Daha sonra ölü doku vücut tarafından emilir.
Ablasyonun iki ana türü vardır:elektriksel ablasyon ve lazer ablasyon.
* Elektrikli ablasyon Dokuyu yok etmek için yüksek frekanslı elektrik enerjisi kullanır. Bu tip ablasyon, atriyal fibrilasyon ve ventriküler taşikardi gibi kalp aritmilerini tedavi etmek için yaygın olarak kullanılır.
* Lazer ablasyon dokuyu yok etmek için bir lazer kullanır. Bu tür ablasyon, cilt kanseri ve prostat kanseri gibi kanser tedavisinde yaygın olarak kullanılır.
Ablasyonun riskleri işlemin türüne ve hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak değişir. Potansiyel risklerden bazıları şunlardır:
* Kanama
* Enfeksiyon
* Yara izi
*Sağlıklı dokuya zarar
* İnme (kalp ablasyonu durumunda)
Ablasyon çeşitli durumlar için etkili bir tedavi olabilir. Ablasyonun faydalarından bazıları şunlardır:
* Minimal invaziv bir işlemdir
* Genellikle güvenlidir ve iyi tolere edilir
* Ayakta tedavi bazında yapılabilir.
* Semptomların giderilmesini sağlayabilir
* Ciddi komplikasyonları önleyebilir
Ablasyon aşağıdaki özelliklere sahip kişiler için iyi bir seçenek olabilir:
*İlaçla kontrol altına alınamayan kalp aritmileri
* Lokalize olan ve vücudun diğer bölgelerine yayılmamış kanser
* Ağır kanama veya ağrı gibi semptomlara neden olan rahim miyomları
Ablasyon işleminizden önce doktorunuz size nasıl hazırlanacağınız konusunda talimatlar verecektir. Bu şunları içerebilir:
* Belirli bir süre oruç tutmak
*Bazı ilaçları bırakmak
* Fizik muayene ve kan testleri yaptırmak
Ablasyon işleminizden sonra birkaç saat hastanede izleneceksiniz. İlaçla tedavi edilebilecek bir miktar ağrı veya rahatsızlık hissedebilirsiniz. Ayrıca evde kendinize nasıl bakacağınıza dair talimatlar da verilecektir.
Ablasyonun iyileşme süresi, işlemin türüne ve hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak değişir. Çoğu insan birkaç gün veya hafta içinde normal aktivitelerine dönebilir.
Ablasyonun uzun vadeli sonuçları genellikle iyidir. Ablasyon uygulanan çoğu kişi semptomlarında rahatlama yaşar ve ciddi komplikasyonlardan kaçınabilir. Ancak bazı kişilerin gelecekte ablasyon prosedürlerini tekrarlamaları gerekebilir.