GIST için risk faktörleri
GIST'lerin kesin nedeni bilinmemektedir, ancak aşağıdakiler de dahil olmak üzere belirli risk faktörleri tanımlanmıştır:
* İleri yaş: GIST'ler en çok 50 yaşın üzerindeki kişilerde görülür.
* Erkek cinsiyeti: Erkeklerin GIST geliştirme olasılığı kadınlardan daha fazladır.
* Belirli genetik mutasyonlar: Bazı GIST'lere KIT veya PDGFRA genlerindeki mutasyonlar neden olur. Bu mutasyonlar kalıtsal veya edinilmiş olabilir.
* Nörofibromatozis tip 1 (NF1): NF1'li kişilerde GIST gelişme riski daha yüksektir.
GIST'in Belirtileri
GIST semptomları tümörün konumuna ve büyüklüğüne bağlı olarak değişebilir. Bazı yaygın semptomlar şunları içerir:
* Karın ağrısı
* Bulantı
* Kusma
* Kilo kaybı
* Rektumdan kanama
* Anemi
GIST tanısı
GIST'lere sıklıkla görüntüleme testleri ve biyopsilerin bir kombinasyonu yoluyla teşhis edilir. GIST'leri teşhis etmek için kullanılabilecek görüntüleme testleri şunları içerir:
* Ultrason
* Bilgisayarlı tomografi (BT) taraması
* Manyetik rezonans görüntüleme (MRI) taraması
Biyopsi, mikroskop altında incelenmek üzere tümörden küçük bir doku örneğinin alındığı bir prosedürdür. Biyopsi, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli yöntemler kullanılarak yapılabilir:
* İğne biyopsisi
* Endoskopi
* Laparoskopi
GIST Tedavisi
GIST'lerin tedavisi hastalığın evresine ve hastanın genel sağlık durumuna bağlıdır. Tedavi seçenekleri şunları içerebilir:
* Cerrahi
* Hedefe yönelik tedavi
* Radyasyon terapisi
* Kemoterapi
GIST için Prognoz
GIST'lerin prognozu, hastalığın evresi, hastanın yaşı ve genel sağlık durumu ve alınan tedavinin türü gibi çeşitli faktörlere bağlıdır. Erken tanı konulan ve tedavi edilen GIST'li kişilerin beş yıllık hayatta kalma oranı %65 civarındadır.
GIST'in önlenmesi
GIST'leri önlemenin bilinen bir yolu yoktur. Ancak NF1'li kişiler GIST geliştirme risklerinin arttığının farkında olmalı ve bu kanser türüne yönelik tarama konusunda doktorlarıyla konuşmalıdır.