* Vücudunuz daha fazla hormon üretecek. Bu, sabah bulantısı, yorgunluk ve kilo alımı gibi çeşitli semptomlara neden olabilir.
* Daha fazla kalori yemeniz gerekecek. Artık iki kişilik (veya daha fazla) yemek yiyorsunuz, bu nedenle kalori alımınızı günde yaklaşık 300-500 kalori kadar artırmanız gerekecek.
* Daha fazla sıvı içmeniz gerekecek. Günde yaklaşık 10 bardak su, meyve suyu ve süt de dahil olmak üzere sıvı içmeniz gerekecektir.
* Karnınız büyüyecek. Bebekleriniz büyüdükçe karnınız da büyüyecektir. Hamileliğin 12. haftasından itibaren görülmeye başlayabilirsiniz.
* Sırt ağrınız olabilir. Karnınızın ekstra ağırlığı sırtınıza baskı uygulayarak ağrıya neden olabilir.
* Şişmiş olabilirsiniz. Hamilelik sırasında ellerinizde, ayaklarınızda ve ayak bileklerinizde şişme yaygındır.
* Kabızlık yaşıyor olabilirsiniz. Hamilelik sırasında artan progesteron seviyeleri sindiriminizi yavaşlatarak kabızlığa neden olabilir.
* Hemoroidiniz olabilir. Hemoroid rektumda ağrıya, kaşıntıya ve kanamaya neden olabilen şişmiş damarlardır.
* Varisli damarlarınız olabilir. Varisli damarlar bacaklarınızda, ayaklarınızda ve vulvada görülebilen şişmiş, bükülmüş damarlardır.
* Mide yanmanız olabilir. Mide yanması, mide asidinin yemek borunuza geri dönmesinden kaynaklanan, göğsünüzde oluşan yanma hissidir.
* Gebelik diyabetiniz olabilir. Gestasyonel diyabet, hamilelik sırasında gelişen bir diyabet türüdür. Vücudunuzun enerji için glikoz kullanmasına yardımcı olan bir hormon olan insülinin etkilerini bloke eden plasenta üreten hormonlardan kaynaklanır.
* Preeklampsi hastası olabilirsiniz. Preeklampsi hamilelik sırasında gelişebilecek ciddi bir durumdur. Yüksek tansiyon ve idrardaki protein nedeniyle oluşur.
İşçilik ve Teslimat
* Doğum ve doğum tek bebeğe göre daha kısa olabilir. Bunun nedeni, birden fazla bebekte kasılmaların daha güçlü ve daha sık olmasıdır.
* Aynı anda birden fazla bebeğiniz olabilir. Buna çoklu doğum denir.
* Sezaryene ihtiyacınız olabilir (Sezaryen). Sezaryen, bebeklerin karnınızdaki bir kesi yoluyla doğurtulduğu cerrahi bir işlemdir.
* Doğumdan sonra daha fazla kanamanız olabilir. Bunun nedeni uterusun daha büyük olması ve doğumda daha fazla kan damarının bulunmasıdır.
* Doğumdan sonra daha fazla dikişe ihtiyacınız olabilir. Bunun nedeni birden fazla bebekte vajina ve perinenin daha fazla gerilmesidir.
* Doğumdan sonra hastanede daha uzun süre kalmanız gerekebilir. Bunun nedeni sizin ve bebeklerinizin yakından takip edilmesi gerekmesidir.
Doğum sonrası
* Çok yorulacaksınız. Birden fazla bebeğe bakmak çok fazla iş gerektirir ve muhtemelen yorulacaksınız.
* Doğum sonrası depresyon yaşıyor olabilirsiniz. Doğum sonrası depresyon, doğumdan sonra gelişebilen bir depresyon türüdür. Hormonal değişiklikler, uyku yoksunluğu ve birden fazla bebeğe bakmanın getirdiği stres gibi faktörlerin birleşiminden kaynaklanır.
* Emzirmede sorun yaşayabilirsiniz. Birden fazla bebeği emzirmek zor olabilir, ancak mümkündür. Yardım için bir emzirme danışmanıyla konuşmanız gerekebilir.
* Çocuk bakımı konusunda yardıma ihtiyacınız olabilir. Birden fazla bebeğe bakmak bunaltıcı olabilir, bu nedenle ailenizden ve arkadaşlarınızdan yardım istemek önemlidir.
* Sonunda birden fazla bebekle yaşama alışacaksınız. Biraz zaman alabilir, ancak sonunda birden fazla çocuğa ebeveynlik yapmanın zorluklarına ve ödüllerine alışacaksınız.