- İdrar yolu enfeksiyonu (İYE) :İYE, mesane, böbrekler, üreterler ve üretra da dahil olmak üzere üriner sistemin herhangi bir bölümünü etkileyebilen bakteriyel bir enfeksiyondur. İYE'ler karın ağrısı, sık idrara çıkma, idrara çıkma sırasında ağrı veya yanma ve bulanık veya kötü kokulu idrar gibi çeşitli semptomlara neden olabilir.
- Mesane enfeksiyonu (sistit) :Sistit, özellikle mesaneyi etkileyen bir idrar yolu enfeksiyonu türüdür. Çoğunlukla üretraya giren ve mesaneye giden bakterilerden kaynaklanır. Sistit karın ağrısına, sık idrara çıkma, idrar yaparken ağrı veya yanma, bulanık veya kötü kokulu idrara neden olabilir.
- Böbrek enfeksiyonu (piyelonefrit) :Piyelonefrit, böbrekleri etkileyen bir idrar yolu enfeksiyonu türüdür. Genellikle mesaneden böbreklere giden bakterilerden kaynaklanır. Piyelonefrit karın ağrısına, ateşe, titremeye, mide bulantısına, kusmaya ve yan ağrısına neden olabilir.
- İnterstisyel sistit (IC) :IC mesane ağrısına, baskıya ve rahatsızlığa neden olan kronik bir durumdur. Sık sık idrara çıkma ve aciliyet eşlik eder. IC'nin kesin nedeni bilinmiyor ancak mesanedeki iltihaplanma ve sinir hasarıyla ilişkili olduğu düşünülüyor.
- Yumurtalık kisti :Kist, yumurtalıklarda gelişebilen içi sıvı dolu bir kesedir. Yumurtalık kistleri yaygındır ve genellikle iyi huyludur, ancak bazen idrara çıkma sırasında karın ağrısı da dahil olmak üzere ağrıya neden olabilirler.
- Endometriozis :Endometriozis, rahmi kaplayan dokunun (endometriyum) rahmin dışında büyümesiyle oluşan bir durumdur. Endometriozis karın ağrısı, adet döneminde ağır kanama, cinsel ilişki sırasında ağrı ve idrara çıkma sırasında ağrı gibi çeşitli semptomlara neden olabilir.
- Pelvik inflamatuar hastalık (PID) :PID, rahim, fallop tüpleri ve yumurtalıklar dahil olmak üzere kadın üreme organlarının bir enfeksiyonudur. PID, karın ağrısı, ateş, titreme, bulantı, kusma ve vajinal akıntı gibi çeşitli semptomlara neden olabilir.
- Ektopik gebelik :Döllenmiş bir yumurtanın rahim dışına, çoğunlukla da fallop tüpüne yerleşmesiyle dış gebelik meydana gelir. Ektopik gebelikler karın ağrısına, vajinal kanamaya ve baş dönmesine neden olabilir.
- Apandisit :Apandisit, kalın bağırsağa bağlı küçük bir organ olan apendiksin iltihaplanmasıdır. Apandisit karın ağrısı, bulantı, kusma ve ateşe neden olabilir.
- Diğer tıbbi durumlar :Bazı durumlarda idrar yaparken karın ağrısı, irritabl bağırsak sendromu (IBS), Crohn hastalığı, divertikülit veya kanser gibi diğer tıbbi durumlardan kaynaklanabilir.
Ne zaman doktora görünmeli
İşerken karın ağrısı yaşıyorsanız, özellikle de aşağıdaki belirtilerden herhangi birine sahipseniz bir doktora görünmeniz önemlidir:
- Ateş
- Üşüme
- Bulantı
- Kusma
- Yan ağrısı
- Regl döneminde ağır kanama
- İlişki sırasında ağrı
- Vajinal akıntı
- Baş dönmesi
Eğer idrar yaparken karın ağrısı yaşıyorsanız, sebebini belirlemek ve uygun tedaviyi almak için bir doktora görünmeniz önemlidir.