- Luteinize edici hormon (LH) düzeylerindeki zirve, yumurtlamayı, yani yumurtalıktan bir yumurtanın salınmasını tetikler. LH dalgalanması oluşmazsa yumurtlama gerçekleşemez.
2. Korpus luteum oluşmuyor veya düzgün çalışmıyor.
- Yumurtlamanın ardından yırtılan folikül kapanarak korpus luteumu oluşturur. Korpus luteum, döllenmiş bir yumurtanın implantasyonuna hazırlık olarak uterus astarının kalınlaşmasına yardımcı olan progesteron üretir. Korpus luteum oluşmazsa veya düzgün çalışmazsa rahim duvarı yeterince hazırlanamayacak ve implantasyon gerçekleşemeyecektir.
3. Rahim zarı düzgün bir şekilde dökülmüyordu.
- Progesteron ayrıca rahim iç yüzeyinin korunmasına da yardımcı olur. Progesteron seviyeleri çok düşerse rahim duvarı dökülecek ve adet dönemi yaşanacaktır. Progesteron seviyeleri 14 günden hemen önce zirveye ulaşmazsa, rahim duvarı düzgün şekilde dökülmeyebilir ve bu da düzensiz veya ağır kanamaya yol açabilir.
4. Kısırlık.
- Yumurtlamanın veya implantasyonun gerçekleşememesi kısırlığa yol açabilir.
5. Diğer hormonal dengesizlikler.
- Adet döngüsü, hormonların hassas dengesi tarafından düzenlenen karmaşık bir süreçtir. Hormon seviyeleri senkronize değilse polikistik over sendromu (PCOS) veya hipotiroidizm gibi diğer hormonal dengesizliklere yol açabilir.