2. Hormonal dengesizlikler: Her türlü hormonal dengesizlik adet döngüsünü bozabilir ve adet gecikmesine veya gecikmesine neden olabilir. Hormonal dengesizliklerin yaygın nedenleri şunlardır:
* Polikistik over sendromu (PCOS)
* Tiroid sorunları
* Diyabet
* Cushing sendromu
* Addison hastalığı
3. Stres: Hem fiziksel hem de duygusal stres adetinizin gecikmesine neden olabilir. Stresli olduğunuzda vücudunuz adet döngüsünde yer alan diğer hormonların üretimine müdahale edebilen kortizol hormonunu salgılar.
4. Ağırlık değişiklikleri: Önemli kilo kaybı veya alımı da adet döngünüzü bozabilir. Bunun nedeni, vücudunuzun, adet döngüsünün düzenlenmesinden sorumlu olan iki hormon olan östrojen ve progesteron üretmek için belirli bir miktarda vücut yağını korumaya ihtiyaç duymasıdır.
5. Hastalık: Grip veya soğuk algınlığı gibi bazı hastalıklar da adetinizin gecikmesine neden olabilir. Bunun nedeni vücudunuzun enfeksiyonla savaşmak için kaynaklarını kullanması ve hormon üretmeye yetecek kadar kalmamış olabilmesidir.
6. İlaçlar: Doğum kontrol hapları, antidepresanlar ve bazı kanser tedavileri gibi bazı ilaçlar adetinizin gecikmesine neden olabilir. Bunun nedeni, bu ilaçların hormon üretimine veya rahmin düzgün işleyişine müdahale edebilmesidir.
7. Ektopik gebelik: Döllenmiş bir yumurta, fallop tüpü veya rahim ağzı gibi rahim dışına implante edildiğinde ektopik gebelik meydana gelir. Ektopik gebelikler adet gecikmesi veya adet gecikmesi, karın ağrısı ve vajinal kanama gibi çeşitli semptomlara neden olabilir.
8. Perimenopoz: Perimenopoz, bir kadının hayatında doğurganlıktan menopoza geçmeye başladığı zamandır. Bu süre zarfında adet gecikmesi veya gecikmesi de dahil olmak üzere düzensiz adet dönemlerinin görülmesi yaygındır.
Regl döneminiz bir haftadan fazla gecikirse ve hamile değilseniz, altta yatan herhangi bir tıbbi durumu dışlamak için bir doktora görünmelisiniz.