- Adet öncesi sendromu (PMS) :PMS, menstruasyondan önceki günler veya haftalarda ortaya çıkan fiziksel, duygusal ve davranışsal semptomları ifade eder. PMS'nin tipik semptomları arasında göğüslerde hassasiyet, şişkinlik, ruh hali değişimleri, kramplar ve yorgunluk sayılabilir. Bazı durumlarda bu belirtiler yaklaşan adet döneminin belirtilerini taklit edebilir.
- Yumurtlama :Genellikle adet döneminin başlangıcından 10 ila 14 gün önce meydana gelen yumurtlama sırasında, bazı kadınlarda hafif kanama veya lekelenme yaşanır. Buna "döngü ortası kanama" denir ve genellikle hafif ve kısa ömürlüdür.
- Yerleşme kanaması :Eğer hamile kalmaya çalışıyorsanız yaşadığınız şeyin yerleşme kanaması olması mümkündür. Bu, döllenmiş yumurtanın rahim duvarına tutunması sonucu ortaya çıkar ve hafif kanamaya veya lekelenmeye neden olabilir.
- Hormonal dengesizlik :Hormonal dalgalanmalar adet döngüsünü etkileyebilir ve adet düzensizliğine veya daha sonra kanama olmadan PMS semptomlarının ortaya çıkmasına neden olabilir.
- İlaç veya doğum kontrolü :Oral kontraseptifler veya hormon replasman tedavisi gibi bazı ilaçlar adet düzenini değiştirebilir ve kanamada değişikliklere neden olabilir.
- Tıbbi durumlar :Tiroid bozuklukları, polikistik over sendromu (PCOS) veya bazı ilaçlar dahil olmak üzere bazı tıbbi durumlar adet düzenini etkileyebilir.
- Stres :Yüksek düzeyde stres adet döngüsünü etkileyerek düzensiz adet dönemlerine veya semptomlarda dalgalanmalara neden olabilir.
- Yakın zamanda hamilelik veya düşük yapma :Yakın zamanda hamile kaldıysanız veya düşük yaptıysanız, adet döngünüzün normal düzenine dönmesi biraz zaman alabilir ve gerçek bir kanama olmadan adetinizin çeşitli belirtilerini yaşayabilirsiniz.
Kalıcı veya endişe verici semptomlar yaşıyorsanız, altta yatan herhangi bir tıbbi durumu dışlamak ve uygun rehberlik almak için bir sağlık uzmanına danışmanız önerilir. Hormonal durumunuzu değerlendirmek ve belirtilerinizin nedenini belirlemek için kan testleri veya görüntüleme çalışmaları gibi testler yapabilirler.