|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | hormon Sorunlar
Sağlığı ve Hastalıkları

Sadece adet döneminde lekelenmenin nedeni nedir?

Adet Sırasında Lekelenme Nedenleri

Adet sırasında lekelenme yaygındır ve genellikle endişe kaynağı değildir. Bununla birlikte, yoğun veya uzun süreli lekelenme yaşıyorsanız, altta yatan herhangi bir tıbbi durumu dışlamak için bir doktora görünmeniz önemlidir.

Adet sırasında lekelenmenin en yaygın nedenlerinden bazıları şunlardır:

* Hormonal dengesizlikler . Östrojen ve progesteron adet dönemini düzenleyen iki ana hormondur. Bu hormonların dengesi bozulduğunda lekelenmeye neden olabilir. Bu, hormon seviyelerinin dalgalandığı gençlik yıllarında, hamilelikte, menopozda ve belirli doğum kontrolü türlerini kullanan kadınlarda ortaya çıkabilir.

* Yerleşme kanaması . Bu tür lekelenme, döllenmiş yumurtanın rahim duvarına yerleşmesiyle meydana gelir. Genellikle yumurtlamadan 10-14 gün sonra meydana gelir ve genellikle hafif ve kısa ömürlüdür.

* Ani kanama . Bu tür lekelenme dönemler arasında meydana gelir ve östrojen seviyelerindeki ani bir düşüşten kaynaklanır. Genellikle doğum kontrol hapları ve vajinal halkalar gibi hormonal doğum kontrol yöntemleriyle ilişkilendirilir.

* Polikistik over sendromu (PCOS) . Bu, doğurganlık çağındaki kadınları etkileyen hormonal bir hastalıktır. PKOS düzensiz adet dönemleri, ağır kanama ve lekelenme gibi çeşitli semptomlara neden olabilir.

* Rahim polipleri . Bunlar rahim iç yüzeyinde gelişen küçük, kanserli olmayan büyümelerdir. Rahim polipleri adet dönemleri arasında lekelenmelere neden olabileceği gibi adet döneminde ağır veya uzun süreli kanamalara da neden olabilir.

* Miyomlar . Bunlar rahim kasında büyüyen kanserli olmayan tümörlerdir. Miyomlar ağır kanama, pelvik ağrı ve lekelenme gibi çeşitli semptomlara neden olabilir.

* Kanser . Nadir durumlarda lekelenme rahim ağzı, rahim veya endometriyum kanserinin belirtisi olabilir. Pelvik ağrı, açıklanamayan kilo kaybı veya yorgunluk gibi başka semptomlar yaşıyorsanız bu daha olasıdır.

Ne Zaman Doktora Görünmelisiniz

Menstruasyon sırasında yoğun veya uzun süreli lekelenme yaşıyorsanız, altta yatan herhangi bir tıbbi durumu dışlamak için bir doktora görünmeniz önemlidir. Bu özellikle pelvik ağrı, açıklanamayan kilo kaybı veya yorgunluk gibi başka semptomlar yaşıyorsanız önemlidir.

Doktorunuz tıbbi geçmişinizi soracak ve fizik muayene yapacaktır. Ayrıca aşağıdaki testlerden bir veya daha fazlasını da isteyebilirler:

* Kan testleri

* Ultrason

* Biyopsi

Bu testler lekelenmenizin nedenini teşhis etmenize ve en iyi tedavi yöntemini belirlemenize yardımcı olabilir.

Tedavi

Adet sırasında lekelenmenin tedavisi altta yatan nedene bağlı olacaktır. Çoğu durumda lekelenme tedavi gerektirmez. Ancak lekelenmeniz yoğunsa veya uzun sürüyorsa doktorunuz aşağıdaki tedavilerden bir veya birkaçını önerebilir:

* Hormon tedavisi . Bu hormon seviyelerini dengelemek ve lekelenmeyi azaltmak için kullanılabilir.

* Cerrahi . Rahim poliplerini veya miyomlarını çıkarmak için bu gerekli olabilir.

* Radyasyon terapisi . Bu, kanseri tedavi etmek için kullanılabilir.

Görünüm

Adet sırasında lekelenme genellikle endişe kaynağı değildir. Bununla birlikte, yoğun veya uzun süreli lekelenme yaşıyorsanız, altta yatan herhangi bir tıbbi durumu dışlamak için bir doktora görünmeniz önemlidir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]