|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | hormon Sorunlar
Sağlığı ve Hastalıkları

Adet döngüsünün uzamasına ne sebep olur?

Oligomenore (35 günden uzun döngüler) veya amenore (adetsiz ardı ardına üç ay) olarak da bilinen uzun süreli adet döngüsüne çeşitli faktörler katkıda bulunabilir.

1. Hormonal dengesizlikler :

Özellikle östrojen ve progesteron dahil olmak üzere altta yatan hormonal dengesizlikler, adet döngüsünün bozulmasına yol açabilir ve adetlerin uzamasına neden olabilir. Bu genellikle ergenlik ve perimenopoz döneminde ortaya çıkar.

2. Polikistik Over Sendromu (PCOS) :

PKOS, kadınları üreme yıllarında etkileyen yaygın bir hormonal bozukluktur. Düzensiz adet dönemleri, yumurtalıklarda çok sayıda küçük kistler ve hormonal dengesizliklere ve uzun süreli adet döngülerine neden olabilen yüksek androjen seviyeleri ile karakterizedir.

3. Hipotiroidizm :

Yetersiz çalışan tiroid bezi (hipotiroidizm), adet döngüsünü düzenleyen hormonların üretimini ve salgılanmasını etkileyebilir. Bu hormonal dengesizlik, uzun süreli adetlere ve düzensiz kanamalara neden olabilir.

4. Kilo kaybı veya aşırı egzersiz :

Ani ve önemli kilo kaybı veya yoğun fiziksel aktivite hormonal dengeyi bozabilir ve adet döngüsünün uzamasına veya geçici adet düzensizliklerine neden olabilir.

5. İlaçlar ve doğum kontrolü :

Oral kontraseptifler, hormonal tedavi ve bazı antidepresanlar gibi bazı ilaçlar adet döngüsünün düzenliliğini etkileyebilir. Yeni bir doğum kontrol yöntemine alışırken veya hormonal kontrasepsiyona geçiş sırasında uzun süreli dönemler meydana gelebilir.

6. Stres :

Kronik stres ve duygusal faktörler hormon üretimini etkileyebilir ve adet döngüsünün uzunluğu ve akışında değişikliklere neden olabilir.

7. Hamilelik :

Uzamış adet döngüsü, özellikle göğüslerde hassasiyet, yorgunluk veya mide bulantısı gibi diğer semptomların da eşlik etmesi durumunda erken hamileliğin bir işareti olabilir.

8. Menopoz :

Kadınlar menopoza yaklaştıkça adet döngüleri daha az sıklıkta olabilir ve sonunda tamamen durabilir. Geçiş döneminde (perimenopoz), dalgalanan hormon seviyelerine bağlı olarak uzun süreli adet dönemleri veya düzensiz kanamalar sık ​​görülür.

9. Altta yatan tıbbi durumlar :

Uzamış adet döngüleri ayrıca rahim miyomları, pelvik inflamatuar hastalık (PID) ve belirli kanser türleri gibi çeşitli tıbbi durumlarla da ilişkilendirilebilir.

10. Sirkadiyen ritmin seyahati ve bozulması :

Farklı zaman dilimlerinde seyahat etmek veya günlük rutininizde aksamalar, hormon üretimini geçici olarak etkileyebilir ve adet döngünüzde değişikliklere neden olabilir.

Kalıcı uzamış adet döngüsü yaşıyorsanız altta yatan nedeni belirlemek ve uygun tedavi veya müdahaleleri almak için bir sağlık uzmanına danışmanız önerilir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]