|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | hormon Sorunlar
Sağlığı ve Hastalıkları

Hormonlar ve Egzama:Bağlantı Nedir?

Atopik dermatit olarak da bilinen egzama, kuru, kaşıntılı ve iltihaplı cilde neden olan yaygın bir cilt rahatsızlığıdır. Egzamanın kesin nedeni tam olarak anlaşılamamakla birlikte genetik ve çevresel faktörlerin birleşimiyle ilişkili olduğu düşünülmektedir. Hormonlar egzamayı etkileyebilecek çevresel faktörlerden biridir.

Östrojen ve Progesteron:

Östrojen ve progesteron öncelikle kadınlarda üretilen iki hormondur. Adet döngüsünün ve kadın üreme sağlığının düzenlenmesinde çok önemli bir rol oynarlar. Östrojenin anti-inflamatuar etkilere sahip olduğu, progesteronun ise doza ve kişiye bağlı olarak hem anti-inflamatuar hem de inflamatuar etkilere sahip olabileceği bulunmuştur. Adet döngüsü, hamilelik ve menopoz sırasında östrojen ve progesteron seviyelerindeki dalgalanmalar bazı kadınlarda egzamanın şiddetini etkileyebilir.

Androjenler:

Androjenler öncelikle erkeklerde üretilen hormonlardır ancak kadınlarda da küçük miktarlarda üretilir. Testosteron gibi androjenler, cildin nemli kalmasına yardımcı olan yağlı madde olan sebum üretimini etkileyebilir. Düşük androjen seviyeleri kuru cilde katkıda bulunabilir ve egzama semptomlarının kötüleşmesine neden olabilir.

Tiroid Hormonları:

Tiroid bezi tarafından üretilen tiroid hormonları, metabolizmanın ve çeşitli vücut fonksiyonlarının düzenlenmesinde hayati bir rol oynar. Yetersiz çalışan tiroid (hipotiroidizm) cildin kurumasına ve egzamanın kötüleşmesine neden olabilirken, aşırı aktif tiroid (hipertiroidizm) terlemenin artmasına ve cilt tahrişine yol açarak egzama semptomlarını şiddetlendirebilir.

Stres Hormonları:

Stres, kortizol ve adrenalin gibi hormonların salınımını tetikleyebilir. Bu hormonlar vücudun kaşıntıya, iltihaplanmaya ve egzama semptomlarının kötüleşmesine neden olabilecek bir kimyasal olan histamin üretmesine neden olabilir. Kronik stres ayrıca cildin bariyer fonksiyonunu bozabilir ve cildi tahriş edici maddelere ve alerjenlere karşı daha duyarlı hale getirerek egzama alevlenmelerine katkıda bulunabilir.

Adrenal Hormonlar:

Kortizol de dahil olmak üzere adrenal hormonlar vücudun strese tepkisinde rol oynar ve bağışıklık sistemini düzenler. Kortizolün bağışıklık sistemini baskılayıcı etkileri olabilir, bu da iltihabı azaltabileceği anlamına gelir. Bununla birlikte, kronik streste olduğu gibi yüksek düzeyde kortizole uzun süre maruz kalmak cilt üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir ve potansiyel olarak egzamayı kötüleştirebilir.

İnsülin:

İnsülin, pankreas tarafından üretilen ve kan şekerini düzenleyen bir hormondur. İnsülin direnci ve yüksek insülin seviyeleri, egzama gelişme riskinin artmasıyla ilişkilendirilmiştir. İnsülin cilt hücresi büyümesini etkileyebilir ve iltihaplanmayı teşvik ederek egzama semptomlarına katkıda bulunabilir.

Hormonlar ve egzama arasındaki ilişkinin karmaşık olduğunu ve bireysel tepkilerin değişebileceğini unutmamak önemlidir. Hormonal değişiklikler tek başına egzamanın tek nedeni olmayabilir, ancak alevlenmelerin şiddetini ve sıklığını kesinlikle etkileyebilirler. Egzemanız varsa ve hormonal dalgalanmalar veya dengesizlikler yaşıyorsanız, doğru değerlendirme ve yönetim için bir sağlık uzmanına danışmanız çok önemlidir. Egzemanıza hormonal faktörlerin dahil olup olmadığını belirlemenize yardımcı olabilirler ve semptomlarınızı kontrol altına almanıza yardımcı olacak uygun tedaviler veya yaşam tarzı değişiklikleri önerebilirler.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: web@globalbizfin.com