|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | hipoglisemi
Sağlığı ve Hastalıkları

Septiseminin patofizyolojisi nedir?

Septisemi Sepsis veya sepsis, vücudun bir enfeksiyona tepkisi kendi dokularına zarar verdiğinde ortaya çıkan, potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir durumdur. Enfeksiyonla mücadele süreçleri vücutta devreye girdiğinde organların kötü ve anormal çalışmasına neden olur. Sepsis septik şoka ilerleyebilir.

Septiseminin kesin patofizyolojisi karmaşıktır ve enfeksiyona karşı düzensiz sistemik inflamatuar yanıtı içerir, bu da doku hasarına, organ fonksiyon bozukluğuna ve potansiyel olarak ölüme yol açar. Septisemi patofizyolojisindeki önemli adımlara genel bir bakış:

1. Enfeksiyon ve Patojen Girişi:

- Septisemi tipik olarak zatürre, idrar yolu enfeksiyonu, cilt enfeksiyonu veya karın içi enfeksiyon gibi vücudun belirli bir bölgesinde birincil enfeksiyonla başlar.

- Enfeksiyona bakteri, mantar veya virüs gibi çeşitli mikroorganizmalar neden olabilir.

- Patojen, konağın dokularını istila eder ve inflamatuar yanıtı başlatır.

2. İnflamatuar Yanıt:

- Enfeksiyona yanıt olarak vücut, patojeni ortadan kaldırmak ve yayılmasını önlemek için inflamatuar bir yanıt başlatır.

- Bağışıklık sistemi beyaz kan hücrelerini aktive ederek sitokinler (örn. interlökin-1, interlökin-6, tümör nekroz faktörü-alfa) ve kemokinler gibi inflamatuar aracıları serbest bırakır.

- Bu aracılar vazodilatasyona, damar geçirgenliğinin artmasına ve bağışıklık hücrelerinin enfeksiyon bölgesine toplanmasına neden olur.

3. Sistemik Enflamasyon:

- Ağır vakalarda inflamatuar yanıt sistemik hale gelir ve septisemiye yol açar.

- İnflamatuar medyatörlerin kan dolaşımına aşırı salınımı, düzensiz sistemik inflamatuar yanıt sendromuna (SIRS) neden olur.

4. Mikrovasküler Disfonksiyon:

- Enflamatuar medyatörler kan damarlarını kaplayan endotel hücrelerine zarar vererek mikrovasküler fonksiyon bozukluğuna yol açar.

- Bu, kılcal geçirgenliğin artmasına, sıvı sızıntısına ve doku ödemine neden olur.

- Sıvı ve proteinlerin kan damarlarından dokulara sızması hipotansiyona, doku perfüzyonunun azalmasına ve organlara oksijen taşınmasının bozulmasına neden olur.

5. Organ Disfonksiyonu:

- Doku perfüzyonunun ve oksijen sunumunun bozulması organ fonksiyon bozukluklarına yol açar.

- Akciğer, böbrek, karaciğer, kalp ve beyin gibi hayati organlar etkilenebilir.

- Organ fonksiyon bozuklukları taşipne, oligüri, konfüzyon ve zihinsel durum değişikliği gibi semptomlarla kendini gösterir.

6. Hipotansiyon ve Şok:

- Hipotansiyon, vazodilatasyon, azalmış sistemik vasküler direnç ve bozulmuş kalp fonksiyonu nedeniyle septiseminin ortak bir özelliğidir.

- Yeterli sıvı desteğine rağmen ortalama arter basıncının 65 mmHg'nin altına düşmesine septik şok denir.

7. Pıhtılaşma Anormallikleri:

- Septisemi ayrıca pıhtılaşma kaskadının yaygın aktivasyonuyla karakterize edilen bir durum olan yaygın damar içi pıhtılaşmayı (DIC) tetikleyebilir.

- DIC vücutta küçük kan pıhtılarının oluşmasına neden olur ve bu pıhtılar kan akışını engelleyebilir, dokulara zarar verebilir ve kanama komplikasyonlarına neden olabilir.

8. İmmünsüpresyon:

- Uzun süreli septisemi, bağışıklık sisteminin baskılanmasına yol açarak vücudun enfeksiyonla etkili bir şekilde mücadele etme yeteneğini bozabilir.

- Düzensiz inflamatuar yanıt, bağışıklık hücresi fonksiyonunu baskılayabilir ve patojen temizliğini engelleyebilir.

9. Çoklu Organ Yetmezliği ve Ölüm:

- Septisemi derhal tanınıp tedavi edilmezse ilerleyici çoklu organ fonksiyon bozukluğu sendromuna (MODS) yol açabilir.

- MODS, çoklu organ sistemlerinin başarısızlığını içerir ve yüksek ölüm oranıyla ilişkilidir.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır