Kalp krizi sırasında kalp kasının bir kısmına kan akışı engellenir, bu da oksijen yoksunluğuna ve kalp dokusunun zarar görmesine neden olur. Bu şiddetli göğüs ağrısına, nefes darlığına, mide bulantısına ve diğer semptomlara neden olabilir. Kalp krizi şiddetli ve uzun süreli ise, kalp kasında ciddi hasara neden olabilir, bu da kalbin pompalama fonksiyonunu bozabilir ve sonunda ölüme neden olabilir.
Neyse ki tıbbi bakım ve kalp krizi tedavilerindeki ilerlemeler hayatta kalma oranını önemli ölçüde artırdı. Acil tıbbi bakım, ilaçlar ve anjiyoplasti (tıkanmış arterin açılması) veya koroner arter baypas grefti (CABG) gibi prosedürler gibi zamanında müdahaleler, kalbe kan akışını yeniden düzenleyebilir ve daha fazla hasarı önleyebilir, böylece ölüm riskini azaltabilir.
Kalp krizinin belirti ve semptomlarını tanımak ve siz veya tanıdığınız biri bunları yaşıyorsa derhal tıbbi yardım istemek önemlidir. Erken müdahale ve uygun tıbbi bakım, başarılı iyileşme şansını önemli ölçüde artırabilir ve ciddi komplikasyon veya ölüm riskini azaltabilir.