-Nörodejeneratif hastalıklar :Mikrotübüller, besinlerin ve nöronlardaki organellerin taşınması için gereklidir. Mikrotübüller çökerse bu aktarım bozulur ve bu da nöronların ölümüne ve Alzheimer hastalığı, Parkinson hastalığı ve amyotrofik lateral skleroz (ALS) gibi nörodejeneratif hastalıkların gelişmesine yol açabilir.
-Kanser :Mikrotübüller hücre bölünmesi için gereklidir. Mikrotübüller çökerse hücre bölünmesi bozulur ve bu da kanser gelişimine yol açabilir. Mikrotübüller, mikrotübül fonksiyonunu bozarak ve hücre ölümüne neden olarak çalışan birçok kemoterapötik ilacın hedefidir.
-Genetik hastalıklar: Mikrotübül proteinlerini kodlayan genlerdeki mutasyonlar da hastalığa yol açabilir. Örneğin, mikrotübül proteini tau'yu kodlayan gendeki mutasyonlar, frontotemporal demansa ve kromozom 17'ye (FTDP-17) bağlı Parkinsonizm'e yol açabilir.
-Kistik fibroz :Mikrotübüller ayrıca solunum yolu ve diğer organları kaplayan küçük, saç benzeri yapılar olan siliaların işlevi için de gereklidir. Mikrotübüller çökerse kirpikler düzgün çalışamaz ve bu da kronik bir akciğer hastalığı olan kistik fibrozun gelişmesine yol açabilir.
Bu nedenle mikrotübül çökmesi bir takım hastalıklara yol açabilecek ciddi bir durumdur.