1. Doğrudan iletişim: Bu, enfekte bir kişi veya hayvanla dokunma, öpme veya vücut sıvılarını paylaşma gibi fiziksel teması içerir. Örneğin, soğuk algınlığı ve grip (grip), enfekte bir kişinin öksürüğünden veya hapşırmasından çıkan solunum damlacıkları ile doğrudan temas yoluyla yayılır.
2. Dolaylı iletişim: Bu, bir kişinin, enfekte bir kişinin dokunduğu veya kullandığı kontamine nesnelerle veya yüzeylerle temas etmesi durumunda meydana gelir. Örneğin kapı kollarına, tezgahlara veya bakteri veya virüs bulaşmış mutfak eşyalarına dokunmak enfeksiyona yol açabilir.
3. Hava yoluyla bulaşma: Bazı hastalıklar, enfekte kişiler solunum damlacıkları veya bulaşıcı ajanlar içeren aerosoller saldığında havaya yayılır. Bu damlacıklar havada asılı kalabilir ve belli bir mesafeden bile başkaları tarafından solunabilir. Hava yoluyla bulaşan hastalıklara örnek olarak tüberküloz (TB) ve kızamık verilebilir.
4. Fekal-oral bulaşma: Bu, bulaşıcı mikroorganizmalar içeren kontamine yiyecek veya suyun yutulmasını içerir. Yiyeceklerin yanlış işlenmesi, kötü sanitasyon ve arıtılmamış su tüketimi, tifo, kolera ve dizanteri gibi hastalıklara yol açabilir.
5. Vektör kaynaklı bulaşma: Bu, vektör olarak bilinen böcekler veya diğer hayvanlar, bulaşıcı ajanları bir konakçıdan diğerine aktardığında meydana gelir. Örneğin sivrisinekler sıtmayı, dang hummasını ve sarı hummayı bulaştırır; keneler Lyme hastalığını ve Rocky Dağları benekli ateşini bulaştırır; ve pireler vebayı bulaştırır.
6. Kan yoluyla bulaşma: Bazı hastalıklar enfekte kan veya kan ürünleriyle temas yoluyla yayılır. Bu, kan nakli sırasında, iğnelerin veya diğer uyuşturucu malzemelerinin paylaşılması sırasında veya iğnelerin veya keskin nesnelerin neden olduğu iş kazaları sırasında meydana gelebilir. Kan yoluyla bulaşan hastalıklara örnek olarak HIV/AIDS, hepatit B ve hepatit C verilebilir.
7. Konjenital bulaşma: Bazı enfeksiyonlar hamile bir anneden gelişmekte olan fetüse doğumdan önce veya doğum sırasında geçebilir. Doğumsal enfeksiyonlar olarak bilinen bu enfeksiyonlar yenidoğanlarda ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Örnekler arasında kızamıkçık (Alman kızamık), sitomegalovirüs (CMV) ve toksoplazmoz yer alır.