1. Cilt Enfeksiyonları:Kirli tırnaklar cilde bakteri ve mantarlar bulaştırabilir, bu da impetigo (kırmızı, akıntılı yaralarla karakterize bakteriyel bir cilt enfeksiyonu) gibi enfeksiyonlara ve tırnak mantarı (onikomikoz) gibi mantar enfeksiyonlarına yol açabilir.
2. Gastrointestinal Enfeksiyonlar:Yıkanmamış eller ve kirli tırnaklar yiyecek ve içecekleri kirleterek ishal, kusma ve karın ağrısı gibi gastrointestinal hastalıklara yol açabilir. E. coli ve Salmonella gibi bakteriler kontamine yiyecek veya içecekler yoluyla bulaşabilir.
3. Solunum Yolu Enfeksiyonları:Kirli tırnaklar, insanlar kontamine yüzeylere veya nesnelere dokunduktan sonra yüzlerine, özellikle de ağız ve burunlarına dokunduklarında, soğuk algınlığı ve grip gibi solunum yolu virüslerini aktarabilir.
4. Göz Enfeksiyonları:Kirli tırnaklar bakteri ve virüsleri gözlere yayabilir ve göz küresini kaplayan şeffaf zarın iltihaplanması olan konjonktivite (pembe göz) neden olabilir.
5. İdrar Yolu Enfeksiyonları (İYE):Kirli tırnaklar idrar yoluna bakteri bulaştırabilir ve özellikle kadınlarda idrar yolu enfeksiyonuna yol açabilir.
6. Hepatit A:Hepatit A virüsü (HAV), kontamine yiyecek veya suyla temas yoluyla bulaşabilir. Kirli tırnaklar yiyecek ve içecekleri kirleterek HAV enfeksiyonu riskini artırabilir.
7. İplik Kurdu Enfeksiyonu:Kirli tırnaklar, iplik kurdu yumurtalarının bulaşmasını kolaylaştırabilir ve bu da enterobiasis adı verilen bir enfeksiyona neden olabilir.
Hastalıkların yayılmasını önlemek için, özellikle banyoyu kullandıktan, öksürdükten veya hapşırdıktan sonra, çöplere dokunduktan sonra ve yemek yemeden veya yemek hazırlamadan önce ellerinizi sık sık sabun ve suyla yıkayarak iyi el hijyeni sağlamak önemlidir. Tırnakların temiz tutulması ve kesilmiş olması, mikroorganizmaların barındırılması ve enfeksiyonların yayılması riskinin azaltılmasına yardımcı olur.