|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | genetik Hastalıklar
Sağlığı ve Hastalıkları

Down sendromuna ne sebep olur?

Down sendromu, 21. kromozomun fazladan bir kopyasının varlığından kaynaklanan genetik bir hastalıktır. Bu, çeşitli şekillerde ortaya çıkabilir, ancak en yaygın olanı, ayrılmama adı verilen bir süreçten kaynaklanır. Ayrışmama, hücre bölünmesi sırasında kromozomlar düzgün bir şekilde ayrılmadığında meydana gelir; bu, bir hücrenin çok fazla kromozoma sahip olması ve diğer hücrenin çok az kromozoma sahip olmasıyla sonuçlanır.

Down sendromu ayrıca, bir kromozomun bir parçasının kopup başka bir kromozoma bağlandığı translokasyondan da kaynaklanabilir. Eğer bu durum 21. kromozomda meydana gelirse, kişide 21. kromozomun üç kopyasına sahip olunabilir.

Son olarak, Down sendromu aynı zamanda mozaikçilikten de kaynaklanabilir; bu, kişinin bazı hücrelerinin normal sayıda kromozoma sahip olması ve bazı hücrelerin fazladan 21. kromozom kopyasına sahip olması anlamına gelir. Mozaiklik, erken embriyonik gelişim sırasında ayrılmama meydana geldiğinde ortaya çıkabilir.

Annenin yaşı arttıkça Down sendromlu çocuk sahibi olma riski de artıyor. Bunun nedeni, yaşlı yumurtaların kromozom ayrımında hatalara sahip olma ihtimalinin daha yüksek olmasıdır. Down sendromu için diğer risk faktörleri arasında aile öyküsünün bulunması ve 21. kromozomu içeren bir translokasyonun taşıyıcısı olmak yer alır.

Down sendromu ciddi bir durumdur ancak Down sendromlu kişilerin dolu dolu ve mutlu bir hayat yaşayabileceğini unutmamak önemlidir. Erken müdahale hizmetleri, özel eğitim programları ve destek grupları gibi Down sendromlu kişilere ve ailelerine yardımcı olacak birçok kaynak bulunmaktadır.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır