1. Disleksi:Okumayı etkileyen spesifik bir öğrenme güçlüğü olan disleksi, DCDC2, KIAA0319 ve DYX1C1 dahil olmak üzere çeşitli genlerdeki mutasyonlarla ilişkilendirilmiştir.
2. DEHB:Çoğunlukla öğrenme güçlükleriyle birlikte ortaya çıkan Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) güçlü bir genetik bileşene sahiptir. DRD4 ve DAT1 gibi dopamin ve serotonin sinyallemesiyle ilgili genlerdeki varyantlar suçlanmıştır.
3. Otizm Spektrum Bozukluğu (ASD):Öğrenme güçlüklerini de içerebilen OSB'nin karmaşık bir genetik temeli vardır. Nöral gelişim ve sinaptik fonksiyonla ilgili olanlar da dahil olmak üzere birçok gendeki mutasyonlar ve varyasyonlar OSB ile ilişkilendirilmiştir.
4. Zihinsel Engellilik (ID):Genel öğrenme yeteneklerini etkileyebilen bazı zihinsel engellilik vakalarının genetik bir bileşeni vardır. Down sendromu, Fragile X sendromu ve Rett sendromu gibi genetik sendromların ID'ye neden olduğu bilinmektedir.
5. Kromozomal Anormallikler:Kromozomların yapısındaki veya sayısındaki delesyonlar, çoğaltmalar veya yer değiştirmeler gibi değişiklikler, öğrenme güçlüklerine ve gelişimsel sorunlara yol açabilir.
Genetik faktörler önemli bir rol oynasa da öğrenme güçlükleri yalnızca genetik tarafından belirlenmemektedir. Erken çocukluk deneyimleri, beslenme ve eğitim kaynaklarına erişim gibi çevresel faktörler de öğrenmeyi etkileyebilir ve öğrenme güçlüklerinin gelişmesine katkıda bulunabilir.