|  | Sağlığı ve Hastalıkları >  | Koşullar Tedaviler | genetik Hastalıklar
Sağlığı ve Hastalıkları

AMD:Erken Başlangıç ​​Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Yaşa bağlı makula dejenerasyonu (AMD), yaşlı yetişkinlerde körlüğün önde gelen nedenidir, ancak gençleri de etkileyebilir. Erken başlangıçlı AMD, 50 yaşından önce ortaya çıkan AMD olarak tanımlanır.

AMD, retinanın merkezinde keskin merkezi görüşten sorumlu küçük bir alan olan makulayı etkileyen dejeneratif bir hastalıktır. AMD'nin erken döneminde makulada drusen adı verilen küçük sarı birikintiler bulunur. Bu birikintiler genellikle zararsızdır ancak AMD'nin daha gelişmiş formlarına yol açabilirler.

Orta düzey AMD, daha büyük drusen gelişimi ve retinal incelme alanları ile karakterize edilir. Bu değişiklikler hafif görme kaybına neden olabilir ancak genellikle günlük aktiviteleri etkilemez.

İleri AMD, hastalığın en şiddetli şeklidir ve önemli görme kaybına yol açabilir. Gelişmiş AMD'nin iki ana türü vardır:ıslak ve kuru.

* Islak AMD, retinanın altında yeni kan damarları büyüdüğünde ortaya çıkar. Bu kan damarları sıvı ve kan sızdırabilir, bu da makulaya zarar verebilir ve hızlı görme kaybına neden olabilir.

* Kuru AMD, makula zamanla yavaş yavaş bozulduğunda ortaya çıkar. Bu, hemen fark edilmeyebilecek kademeli görme kaybına neden olabilir.

Erken başlangıçlı AMD için risk faktörleri

Erken başlangıçlı AMD'nin risk faktörleri yaşlı erişkinlerdeki AMD'nin risk faktörleriyle benzerdir ancak erken başlangıçlı AMD'nin kalıtsal genetik mutasyonların sonucu olma olasılığı daha yüksektir. Bu risk faktörlerinden bazıları şunlardır:

* AMD'nin aile geçmişi

* Sigara içmek

* Yüksek tansiyon

* Obezite

* Diyabet

* Açık renkli gözler

* Genetik - Kompleman faktör H (CFH) genindeki mutasyonlar gibi belirli gen mutasyonları ve varyasyonları, AMD gelişme riskini artırır ve aileden geçebilir.

* Irk ve etnik köken - Çalışmalar, beyaz bireylerin diğer ırk ve etnik gruplarla karşılaştırıldığında erken başlangıçlı YBH riskinin daha yüksek olduğunu göstermiştir.

Erken teşhis ve tedavi, AMD'nin ilerlemesini yavaşlatmaya ve görüşü korumaya yardımcı olabilir. Herhangi bir görme değişikliği yaşıyorsanız hemen göz doktorunuza başvurmanız önemlidir. AMD açısından yüksek risk altındaysanız, hastalığı erkenden yakalamak için düzenli göz muayenesi yaptırmayı düşünebilirsiniz.

sağlık Endüstrisi Ruh Sağlığı Kamu Sağlığı Güvenliği ameliyatlar İşlemleri sağlık
Telif hakkı © Sağlığı ve Hastalıkları https://turk.globalbizfin.com Tüm hakları saklıdır
Bize ulaşın: [email protected]